במטבח הישראלי הממוצע בו גדלנו, היה במטבח תנור אשר עמד על הרצפה ובחלקו העליון היו הכיריים. זה היה מוצר חשוב ובסיסי, ששימש לשלוש פעולות – בישול, אפייה וחימום האוכל. התפקידים של מכשיר זה לא השתנו במרוצת השנים, אך כל דבר אחר – כן. התנור והכיריים התפצלו, היכולות של כל אחד מהם השתכללו, והטכנולוגיה המודרנית הוסיפה עוד אפשרויות, לצד מגוון רחב של מוצרים מעוצבים.
בין אם תבחרו למטבח שלכם במכשיר משולב, ובין אם תמקמו את הכיריים כחלק ממשטח העבודה, ואת התנור בתוך נישה בארון או בתוך הקיר – ישנם דברים רבים שכדאי לדעת בדרך לבחירה של המכשיר המתאים ביותר.
בכתבה זו תוכלו ללמוד כיצד התנור והכיריים יכולים לעזור לכם להפוך לשפים במטבח שלכם, גם אם אין לכם מושג בהכנת אוכל, באלו שיטות המזון שאתם אוכלים הופך לבריא יותר, כיצד מכשירים אלו מסייעים בשמירה על הסביבה ומהם החידושים האחרונים בתחום.
התנור הוא גם סו-שף
כאשר נכנסו לחיינו תנורי ה"מולטי-סיסטם", הם הכניסו אותנו לעולם חדש. התנורים הציעו תכניות אפייה אוטומטיות – 6-15 תכניות שונות בתנור אחד – כאשר בחלק מהמקרים יכולנו לתת לתנור לעשות את כל תהליך האפייה ללא צורך בהתערבות, בזמן שתכניות אחרות ידעו לכוון אותנו לכמות הלחות ולשיטת הבישול הרצויה. מאז הטכנולוגיה המשיכה להתפתח, וכך ניתן לרכוש תנורים עם יכולות הרבה יותר מתקדמות.
כיום ניתן למצוא תנורים בעלי טכנולוגיה חכמה כל כך, שמאפשרת למערכת הדיגיטלית להחליט על סוג ההפעלה במקום להשאיר זאת בידי המשתמש. כלומר, התנור קובע את משך הזמן הנדרש, את המיקום בחלל התא ואת שיטת האפייה הרצויה. התנורים החדשניים מפקחים אחר קצב התקדמות תכנית הבישול שנבחרה מראש ומווסתים באופן אוטומטי את הטמפרטורה ואת הזמן הנדרשים למזון הנבחר. בין אם מכינים עוף, בשר, דגים, מנות צמחוניות, מאפים או קינוחים, התנור יודע לווסת עצמו מראש לטמפרטורה הרצויה להכנה.
קיימים תנורים עם עשרות תכניות אוטומטיות, בחלקן לפי מתכונים של שפים מפורסמים המעוטרים בכוכבי מישלן. קיימים גם תנורים עם תכניות אוטומטיות המאפשרות להתחיל לבשל הן בתנור שחומם מראש והן בתנור קר.
שיטה חדשה יחסית היא שיטת השלבים, המיועדת לבישול ולאפייה המצריכה שינויים תכופים בטמפרטורה. בתנורים המשלבים טכנולוגיה זו, ניתן לשנות את הטמפרטורה תוך כדי הבישול או לקבוע מראש את השלבים ואת הטמפרטורה הנדרשת בכל שלב.
בתנורים המודרניים משולבות טכנולוגיות דוגמת ה-hydroBaking, האופה מאפים קריספיים מבחוץ ונימוחים מבפנים, ממש כמו במאפייה. זאת, הודות לטכנולוגיה חדשנית, הגורמת ללחות בתא האפייה להישאר בתור אדי מים ולא להישאב החוצה. טכנולוגיה מתקדמת נוספת משלבת בתנורים מנגנוני בישול אוטומטי, CookControl ו-LightControl, המיועדים לשימושים של אלו שאין להם כלל ניסיון במטבח. תכנית טורבו עם אפקט4D Hotair מאפשרת למקם את המזון בכל מפלס בתנור. לתנורים עם טכנולוגיה זו יש מאוורר אחורי מנירוסטה, המאפשר הפצת חום אחיד בכל מפלס בתנור, משום שהוא מסתובב לשני הכיוונים ומשנה את כיוון הסיבוב במהלך התכנית. כך החום מתפזר באופן שווה ואחיד בכל חלקי התנור, ומאפשר לאפות גם בארבעה מפלסי גובה שונים בו -זמנית.
כיום ניתן למצוא תנורים המתאפיינים בטכנולוגיה שמדמה את תנורי הטאבון הגדולים. מבנה התנור וגם שיטת החימום בו מעתיקים את פעולת הטאבון הקלאסי, שבאה לידי ביטוי בסירקולציה טובה יותר של החום ופיזורו במרחב התנור. טכנולוגיה חדשנית נוספת משלבת תנור ומיקרוגל ביחד. Vario Speed מאפשרת הפעלת מיקרוגל להשלמת תכנית הבישול הרגילה, כאשר טכנולוגיה זו מפחיתה את זמן הבישול בכ-50%.
בתנורים מסוימים תמצאו פיצ'רים כגון Baking Sensor, חיישן אפייה המבקר אוטומטית את תהליך האפייה, מודד את רמות הלחות בחלל הפנימי של התנור ומסוגל לציין מתי העוגה מוכנה ואף לכבות את התנור. Roasting Sensor Plus הוא מד נעיצה בעל שלושה חיישני מדידה, המסוגל לבדוק ולמדוד את הטמפרטורה הפנימית של כל נתח דג, בשר או עוף. החיישן מתאים לתבשילים רבים וניתן גם לשלב בו את פעולת תנור המיקרוגל לתוצאות צלייה מדויקות. ולבסוף, מגירות חימום – מגירות לבישול איטי של בשר, הפשרת מזון קפוא, המסת שוקולד והתפחת בצק, המשמשות גם לאחסון כלי מטבח.
ישנם גם תנורים המיועדים למי שמכין בעזרתם כמות גדולה של אוכל. במקום לנסות ולהחליט מה יכנס לתנור ואחרי מי, ישנם תנורים בנפח של 150 ליטר עם יכולת עבודה של שבעה מגשים בו-זמנית, תוך חימום מהיר ל-200 מעלות באמצעות מנועי טורבו מתקדמים.
התנור הוא גם תזונאי
התנורים המודרניים משלבים יכולות להכין אוכל בשיטות מסורתיות. הכוונה היא לתנורי אידוי חדשניים, Combi Steam, המבשלים את המזון תוך כדי שמירה על הערכים התזונתיים שלו. תנורי האידוי החדשים מאפשרים שילוב בין אידוי ואפייה יחד עם תכניות מובנות של מתכוני גורמה, כאשר שיטת החימום הייחודית מפזרת באופן אחיד את האוויר החם, ולמעשה, מחממת את המזון בעדינות, תוך שהיא שומרת על הוויטמינים והמינראליים.
בישול בשיטת אידוי שומר על חלק גדול מהוויטמינים המצויים במזון ומאפשר להפחית את אחוזי השומן באוכל, שכן ההכנה שלו דורשת בדרך זו כמות מופחתת של שמן. בנוסף, יצרניות התנורים מבטיחות טעם משופר.
שילוב חדש נוסף הוא השילוב של בישול בוואקום בתנורים ביתיים. זו שיטה המשמשת שפים מקצועיים, במסגרתה מכינים את האוכל בחום נמוך של 85, 95 או 120 מעלות, בזמן שהמזון ארוז בעטיפת ניילון הרמטית ונטולת חמצן. שיטה זו פופולארית בזכות ההשפעה החיובית שלה על הטעם, כמו גם על נוחות העבודה, מכיוון שבצורה זו ניתן לבשל את המזון מראש, גם בטווח של שבועות, כאשר הטעם והאיכות זהים למזון שבושל בו-במקום.
מי שמבקש לשלב יתרונות שונים במכשיר אחד, יכול לבחור בקומביסטימר – תנור אידוי משולב עם גריל וטורבו, המגיע עם שלוש דרגות חימום ומערכת בישול באדים. תנור זה מצריך חיבור למקור מים, התקנה מיוחדת ומסנן מים מיוחד. התנור אומנם משמש לרוב מטבחים מקצועיים, אך מי שרוצה יכול להתקין אותו גם במטבח הביתי.
התנור גם שומר על הסביבה
הטכנולוגיה המודרנית מאפשרת לתנורים לעשות עוד משהו אחד בדרך: לשמור על הסביבה. מכיוון שתנור הוא אחד מצרכני החשמל המשמעותיים במטבח, צריכת החשמל של התנורים חשובה מאוד בעת בחירת תנור חדש לבית. דירוג Aבחיסכון באנרגיה הוא דירוג צריכת החשמל הנמוך והיעיל ביותר. אחת השיטות לחסוך בעלות הכרוכה בהפעלת התנור היא לרכוש תנור עם טורבו אקטיבי, שיאפשר לרכז את כל הבישול בפעולה אחת וימנע הפעלה חוזרת של התנור. תכונה זאת גם תצמצם את הצורך לפתוח את התנור על מנת להפוך את המזון המתחמם. פתיחת הדלת של תנור פועל היא, כידוע, פעולה אשר מבזבזת את אנרגיית החום המצטברת בפנים.
במקביל, התנורים המודרניים משלבים תכניות דוגמת Hotair Eco. זו תכנית חימום אשר בזכות בקרת טמפרטורה מיוחדת, התנור יהיה בטמפרטורה הרצויה תוך שימוש בהרבה פחות אנרגיה. יתרון זה מאפשר לתנורים לדייק בהכנת תבשילים בתבנית אחת, ובו-זמנית לחסוך בצריכת החשמל. במקביל, ישנם תנורים עם Top and bottom heat Eco. כלומר, מצב חיסכון ידידותי לסביבה, המאפשר לאפות תוך חיסכון בחשמל.
כמעט בכל תנור אפייה חדש ניתן למצוא היום תנורים בעלי מגירות חימום, המאפשרות לשמור על חום המזון עד להגשה. ניתן לשמור על חום המזון בטווח הטמפרטורות שבין 60 ל-100 מעלות, כאשר התכנית הזו אף מאפשרת חימום של כלי האוכל וההגשה מראש, למעוניינים בהגשה מקצועית. ניתן למצוא מגירות בגדלים שונים (בנפח של 45 או 60 ליטרים) ומגירות בעלות 4 דרגות חימום ומקור חום מסתובב.
חידוש בתחום הוא מגירת חימום עם תרמוסטט ועם דלת הזזה החוזרת אוטומטית למקומה, ומגירת חימום שמחולקת לתאים ובעלת טכנולוגיית זרימת אוויר המאפשרת לשמור על מזון לח מפני ייבוש. תכונה טכנולוגית נוספת בתנורים החדשים, אשר מאפשרת חיסכון בצריכת החשמל וגם שמירה על איכות הסביבה, היא חימום התנור מראש תוך מספר דקות בלבד. התנור מגיע לטמפרטורה גבוהה, ובכך נחסך זמן המתנה יקר לחימום טרום בישול ואפייה שנדרש לפי מרבית המתכונים.
התנור שומר גם על הבטיחות
על מידת הבטיחות של תנורי האפייה אחראים הדלת הקרה, מגן המיועד לגוף חימום עליון ומסילות בטיחותיות. בנוסף, חשוב מאוד שלתנור תהיה מערכת נעילה מפני ילדים.
אם אמצעי הגנה זה אינו מספק אתכם, תוכלו למצוא תנורים עם אפשרות נעילה גם של לוח הבקרה; תנורים עם דלת בעלת מספר שכבות זכוכית, שבה הטמפרטורה המקסימאלית בעת ההפעלה תהיה 35 מעלות; ותנורים עם דלת בעלת ארבע שכבות זכוכית, בהם הטמפרטורה המקסימאלית תהיה 30 מעלות בלבד.
חידושים נוספים הם תנורים שבדלתם מותקנת מערכת אוורור שנועדה לקרר אותה, כמו גם תנורים בעלי מערכת אוורור היקפית, למניעת התחממות הארונות בזמן העבודה. חידוש נוסף בא לידי ביטוי במערכת Soft Close, שמאפשרת סגירת דלת רכה והדרגתית ללא טריקה. הוסיפו לכך את הפיקוד האלקטרוני עם מנגנון נעילה המונע הפעלה אקראית של התנור – וקיבלתם שומר ראש אמיתי במטבח.
המסילות הן היבט מבני נוסף בתנורים, אשר אחראי על הבטיחות שלכם, מכיוון שבתנורים בהם התבנית מונחת ישירות על גבי בליטות שבדופן התנור קיימת סכנה של פגיעה בציפוי וגם סכנה שהתבנית תתהפך בזמן שאתם בודקים האם המזון מוכן. על מנת למנוע זאת, תנורים חדשים מאובזרים במסילות טלסקופיות ומעצורים למניעת החלקת התבנית בעת הוצאתה מהתנור. התנורים החדשניים ביותר מגיעים עם מספר מערכות מסילות שונות, הכוללות מסילות החלקה קלה או מסילות טלסקופיות להארכה מלאה.
התנור גם מנקה את עצמו
גם התנור המשוכלל ביותר, אשר בעל תכניות הפעלה אוטומטיות מהפכניות, צריך להיות נוח לשימוש. לכן, לא פחות מהיכולות הטכנולוגיות, חשוב לבחור את התנור על פי מידת הנוחות שהוא מבטיח לכם. על נוחות ההפעלה אחראים הטיימר, הדלתות, לוחות הבקרה, המסילות, התאורה הפנימית, וכמובן – שיטת הניקוי.
כיום קיימים תנורים עם וסתים וטיימרים אלקטרוניים, דיגיטליים או מכאניים. האלקטרוניים והדיגיטאליים נחשבים לעדיפים על פני השעונים המכאניים מבחינת הדיוק, ויש להם גם שני יתרונות נוספים: הטיימר האלקטרוני מאפשר זמן עבודה ארוך יותר לעומת הטיימר המכאני, המוגבל בדרך כלל ל-120 דקות, הוא מאפשר לתכנן הפעלה עתידית ומשלב מערכת כיבוי אוטומטי בסיום הבישול.
מי שחייב דיוק מרבי בעוצמת הטמפרטורה, יוכל לרכוש גם "גשש טמפרטורה", הננעץ בתוך המאכל. לאחר נעיצת הגשש תצטרכו לבחור את מידת העשייה הרצויה, לדוגמא "מידיום", והתנור יציע את הטמפרטורה הרצויה לקבלת תוצאה של "מידיום". כאשר המאכל יגיע למידת העשייה הרצויה, התנור יפסיק בעצמו את פעולתו.
נוחות לוח הבקרה נובעת מסוג הלחצנים, מהתאורה, ממיקומם ומהשפות שקיימות בו, כמו גם מאיכות התמונה שהוא יכול להציג. כיום קיימים תנורים בעלי לוח פיקוד מכאני פשוט, דיגיטאלי או לוח הפועל בשיטת המגע המתקדמת. החידושים המעניינים בתחום זה הם פאנל שליטה מסתובב או לוח מקשים בעל תאורת רקע כחולה או אדומה. קיימים תנורים עם תפריט ב-15 שפות וגם תנורים עם תפריט הפעלה בעברית, וניתן למצוא תנור עם פאנל בעל צג LCD המתרומם בצורה חשמלית לזווית נוחה ומותאם במיוחד להתקנה תחתונה. ישנם תנורים בעלי צג LCD עם אנימציית המחשה צבעונית, ותנורים עם צג מגעTFT עםTouch Control – על הצג מופיעות תמונות המנחות דרך אפשרויות התפריט השונות. קיים גם תנור עם כפתורי הפעלה ארגונומיים כסופים בעלי בידוד טרמי בטיחותי, וישנם תנורים עם כפתורי הפעלה PUSH AND PULL, שהם כפתורים שקועים הנשלפים בלחיצה.
התנורים מצוידים בנורת הלוגן קלאסית או בנורתLED מודרנית. נורות ה-LED מפיקות את התאורה הבהירה ביותר, הן חסכוניות באנרגיה ובעלות חיים ארוכים יותר.
סוגיית הניקיון היא אחת הסוגיות החשובות ביותר, ולא במקרה: ניקוי התנור יכול להיות משימה לא מהנה, בלשון המעטה, תוך שימוש במסירי שומנים רעילים. כיום ישנם תנורים המגיעים עם מספר תכניות ניקוי עצמי ובקרה עצמית של מידת הלכלוך.
שיטות הניקוי העצמי הנפוצות הן ניקוי פירוליטי וניקוי קטליטי. בניקוי פירוליטי התנור מתחמם לטמפרטורה של 500 מעלות למשך שעתיים, במהלכן כל השומן נשרף לאפר. בסיום התהליך, ניתן לנגב את האפר שמצטבר בתחתית התנור ובכך יסתיים הניקוי. שלושת המצבים של הניקוי הפירוליטי הם: חסכני, רגיל ומאסיבי, האורכים, בהתאמה – 75, 90 ו-120 דקות. בתנורים שמגיעים עם שיטת ניקוי זאת, הדלת תהיה תמיד הרבה יותר אטומה ובעלת מנגנון נעילה המופעל בזמן הניקוי. בעת בחירת התנורים מסוג זה, חשוב לשים דגש גם על קטליזאטור איכותי, שיסנן את העשן והריחות הנוצרים במהלך הניקוי.
בתנורים עם ניקוי קטליטי ישנו ציפוי טפלון מיוחד השורף את השומן הניתז במהלך הבישול לפני שהספיק להתייבש ולהתקשות. בתנורים מסוימים דפנות טפלון אלה ניתנות להסרה לשם ניקוי.
קיימות מספר שיטות ניקוי נוספות, פחות נפוצות, שכדאי להכיר גם אותן:
ניקוי PYRO TURBO – שיטת ניקוי חדישה, הנעזרת במפוח על מנת לקבל את החום המהיר והאחיד לכל חלל התנור; ניקוי HYDRO CLEAN – שיטת ניקוי באמצעות מים, הפועלת בתנורי אפייה ייחודיים (תנורים אלה מגיעים עם ציפוי אימייל קריסטלי מיוחד המיועד לשם כך); ניקוי באמצעות אדים – שיטה הקיימת בתנורים "ירוקים" ייחודיים – היא אינה צורכת חשמל ואורכה רק 25 דקות, ובסיומה תצטרכו רק לנגב את הפירורים של הלכלוך מתחתית התנור; וציפוי מיוחד Eco Clean לניקוי עצמי – הציפוי המיוחד עשוי חלקיקים מיקרו-קראמיים עדינים, הוא סופג שומן ונתזים ומפרק אותם באמצעות חמצון תוך כדי שהתנור פועל.
חשוב לציין כי אופציה זו אינה משמעותית עבור מי שמשתמש בתנור לעיתים רחוקות, שכן מדובר בתוספת כספית למחיר התנור. אך מי שאוהב לבשל ומשתמש הרבה בתנור, מומלץ להימנע מהטרחה שבניקוי ידני, וכן לבחור בתשלום התוספת עבור אופציה זו.
התנור הוא גם מעוצב
העיצוב של התנור הוא אלמנט חשוב, שיש להתייחס אליו בתהליך. הבסיס לעיצוב הוא, כמובן, הגודל של התנור, שצריך להשתלב בכלל המטבח, והסגנון שלו.
בעקרון, התנור יכול להיות תנור משולב או תנור גומחה, או Built-In. תנור גומחה מכיל חלל אפייה בלבד, ובמקרה שתחליטו לרכוש תנור מסוג זה, תידרשו לרכוש בנפרד גם סט כיריים. ייחודו של תנור Built-In מתבטא בכך שהוא נטמע בצורה אידיאלית בעיצוב המטבח ומאפשר גישה נוחה אליו. בכל התנורים מסוג הזה קיימת מערכת אוורור, ויש להתאימה לסוג הגומחה ולמיקום התנור.
קיימים תנורי גומחה המיועדים להתקנה רק מעל השיש, תנורים המיועדים להתקנה רק מתחת לשיש, ויש תנורים שניתן להתקין בשני המקומות. תנור בילט-אין הממוקם בגובה החזה הוא הנוח ביותר לשימוש, מכיוון שהוא חוסך את הצורך להתכופף, ואם אתם מתכוונים להציב את התנור מתחת לשיש, חשוב לוודא שיש לו מערכת אוורור חזיתית שמנקזת את האוויר החם הנוצר בעורף התנור.
תנור משולב מגיע כיחידה נפרדת ועצמאית הניתנת למיקום בכל פינה במטבח. מדובר בתנור סטנדרטי המוכר לכולנו, המשלב תא אפייה וכיריים למעלה. קיים מגוון עצום של דגמים משולבים – חלקם מכילים מספר תאי
אפייה ומגוון סוגי כיריים. תנורים מסוג זה מגיעים לרוב בגודל של 60 ס"מ רוחב ו-85 ס"מ גובה, אך קיים גם מגוון רחב של דגמים בעלי מאפיינים שונים מהסטנדרט.
הגודל הסטנדרטי של תנורי הגומחה הוא 50-55 ס"מ עומק, 45-60 ס"מ גובה ו-60-90 ס"מ רוחב. הגודל הסטנדרטי של התנורים המשולבים הוא 60-65 ס"מ עומק, 85-90 ס"מ גובה ו-50-60 ס"מ רוחב.
הנפח הפנימי שונה בין תנור לתנור, גם בין התנורים שמידותיהם החיצוניות זהות, לכן בעת רכישת התנור דרושה בדיקה של מספר התבניות הנכנסות לתוכו. על פניו נראה הגיוני כי לתנורים קטנים יהיה תא אפייה בעל נפח פנימי קטן ולתנורים הגדולים יהיה תא גדול – ואומנם ברוב המקרים זה באמת נכון, אבל ניתן למצוא גם תנורים בגודל סטנדרטי בעלי נפח פנימי של 65, 74, 102 ליטרים ויותר. לדוגמא, תנור ברוחב 75 ס"מ ובגובה 70 ס"מ, עם נפח של 127 ליטרים.
גודל התנור הוא רק הבסיס לעיצוב התנור. כיום משקיעות יצרניות התנורים בעיצוב התנורים הן בצידן הפנימי – כגון באמצעות שימוש באמייל איכותי לתאי האפייה – כמו גם בצידם החיצוני. בצד התנורים הייחודיים המעוצבים על ידי מעצבי-על, העיצובים הפופולאריים ביותר של תנורי אפייה הם מודרני, רטרו וכפרי.
העיצוב המודרני יעניק למראה המטבח שלכם מראה יוקרתי, נקי וקר. לשם כך מעוצבים תנורים עם דלתות העשויות מזכוכית קראמית, כאשר החלון שבדלת התנור יכול להיות עגול, אובאלי או מרובע. ניתן למצוא גם תנור בעל עיצוב יפני העשוי מנירוסטה מבריקה או תנורי רטרו צבעוניים בעלי אביזרים מניקל. העיצוב הקרוי רטרו לוקח את השפה העיצובית שלו מתנורים משנות ה-50 וה-60, ומעניק למטבח אווירה נוסטלגית; ואילו הסגנון הכפרי של התנורים מאפשר ליצור בכלל המטבח הרגשה חמימה וביתית, גם אם מדובר במטבח השייך לדירה במגדל מגורים מודרני.
כך בוחרים את התנור הנכון
כאשר באים לבחור את התנור המתאים, חשוב לבחון האם התנור עונה על צרכי הבישול, על דרישות הבטיחות והניקיון, והאם הוא מתאים גם למקום במטבח אליו הוא מיועד. לכן בחירת התנור צריכה להיעשות על פי שיקולים של נוחות, מקום, תקציב, מידת השימוש, ורק בסוף – על פי העיצוב.
החיבור בין הבחירה בתנור לבחירה בכיריים
הבחירה בתנור משפיעה ישירות על הבחירה בכיריים. אם בוחרים בתנור גומחה, חשוב לבחור בנפרד את הכיריים; ואם התנור הוא תנור משולב, חשוב להתייחס לסוג הכיריים בקבלת ההחלטה.
בעבר היה נהוג להשאיר חלל במטבח שיועד לתנור משולב כיריים. ככל שטרנד תנורי הגומחה התפתח, החברות המייצרות החלו להציע הפרדה בין שני מכשירים אלו. כך ניתן עכשיו לשלב את התנור בתוך יחידת הארונות ואף להסוות אותו כליל, בעוד שהכיריים העצמאיות עומדות באופן גלוי על השיש.
בין אם בחרתם ביחידה משולבת ובין אם בחרתם ביחידה עצמאית, יש דברים רבים שכדאי לדעת, והם רלבנטיים לשני הסוגים גם יחד.
*לקריאת המשך הכתבה-החלק של הכיריים
המשיכו לכתבה: על הגז-הכיריים שלנו