מומלץ מאוד להביא גם את תכנית הבית כולו, מהעירייה או מהקבלן, עם פירוט מיקום גודל הפתחים, עמודים, צנרת.
נתוני אורח החיים בבית. כמה נפשות, הרגלי אכילה ושימוש במטבח, דרישות אחסון מיוחדות וכדומה.
נתוני מכשירי חשמל קיימים ועתידיים ומידותיהם. מכשירי החשמל בארץ, מלבד מקרר, עומדים בסטנדרטים האירופיים ומידותיהם קבועות. המקרר בנוי בסטנדרט אמריקאי וגם לו מידות קבועות. המוצר היחיד שאינו בעל מידות ידועות הוא המיקרוגל, ואותו צריך למדוד מראש. גם אם כרגע לא עומד לרשותכם תקציב לקניית מכשיר חשמלי מסוים, אבל בכוונתכם לרכוש אותו בעתיד, טוב יהיה לתכנן מקום המיועד לו במטבח, ארון נשלף או יחידה נפרדת, שאפשר יהיה להחליפם בכל עת.
חשמל זורם בכפות ידיך..
במוצרים הבאים: מקרר, תנור, כיריים, קולט אדים, מקפיא, מדיח כלים, מיקרוגל, טוסטר, מכונת קפה. תצטרכו לדעת ולבדוק את כל הנתונים הבאים, לדוגמא: גובה, רוחב, עומק, תוחלת חיים.
בעת הפגישה עם מעצב המטבחים חשוב לבדוק שנמסר לו כל המידע הנחוץ, שהוא מבין את רצונותיכם וטעמכם ועומד במסגרת התקציב, וכן להבין את הסבריו ואת המשמעויות של כל פרט שהוא מתכנן עבורכם.
אם יש לכם תחושה שהמעצב אינו קשוב מספיק, אינו מבין אתכם, אינו קולע לטעמכם או שהסבריו לוקים בחסר, בררו האם יש מעצבים אחרים באולם התצוגה ובקשו להחליפו. חשוב שתעקבו אחר העיצוב המתרקם, תבינו את מידת הנוחות והיעילות שהוא עשוי להעניק לכם, ותשלבו בין נוחות, פונקציונאליות ואסתטיקה באופן ההולם ביותר.
זכרו שבכל הקשור לעיצוב המטבח יש לחשוב על התמזגותו עם שאר חללי הבית. אם המטבח פתוח לסלון או לכל חדר אחר, וגם אם לא, כדאי להקפיד על התאמה בין אופי המטבח לאופי הריהוט והעיצוב הכללי של הבית.
עצה קטנה לדרך
למרות הפופולריות של מטבח פתוח וחשוף לעין כל, דבר שלעתים תורם לתחושת האווריריות בבית, חשוב להקדיש מחשבה גם לצורך במעט אינטימיות. כדאי לתת לסועדים במטבח תחושת פרטיות ונוחיות והפרדה מן המתרחש בסלון הסמוך או בכניסה לבית.
כדאי לא להתקבע על האופנתיות העכשווית הרווחת או על מראה ה"טוטאל דיזיין" של ירחוני העיצוב. כדאי להכניס גם ביטוי וסגנון אישי, ליצור שילוב ייחודי של צבעים וחומרים או קומפוזיציה שונה מזו המוצגת באולם התצוגה. כך תימנעו ממראה משוכפל וחסר ייחוד.
העדיפו חללי ארונות רחבים. רצוי לבנות יחידת ארונות אחת ברוחב של 60 ס"מ, מאשר שתי יחידות ברוחב של 30 ס"מ, משום שאם יש לנו צלחות ברוחב של עשרים סנטימטר למשל, ביחידה של שלושים סנטימטר תיכנס צלחת אחת בלבד, ואילו ביחידה של 60 ס"מ, ייכנסו שלוש.
מומלץ לבנות תמיד יחידת אורך אחת שלמה של ארון מזווה, בעיקר אם אין מזווה אחר או מרפסת שירות למטבח.
מומלץ לתכנן תמיד את הכיריים בגובה המשטח, ולידם למקם את הכיור ולהשאיר מקום של לפחות חצי מטר, מכל צד, למשטחי עבודה. אם יש אפשרות, השאירו מקום רב יותר.
בבית שבו מבשלים הרבה, כדאי לנסות וליצור כמה שיותר משטחי עבודה.
מדיח כלים – כדאי לתכנן משמאלו או מימינו של הכיור, צמוד אליו ככל האפשר.
רכישת כל מוצרי המטבח באותה חברה היא החלטה שיש בה יתרונות וחסרונות. מחד גיסא, לכל חברות המטבחים תצוגה של כל האביזרים הנלווים, כמו משטחי עבודה, ברזים, חיפויים וכדומה, וקנייה מרוכזת באותה חברה חוסכת בעיות של תיאום בין בעלי המקצוע, בעיקר במקרים שבהם מתרחשות תקלות או שנגרם נזק בהרכבה, אז נוטים בעלי המקצוע להאשים האחד את השני; מאידך גיסא, במקרים רבים אפשר לחסוך בעלויות אם פונים ליבואנים ולחנויות מתמחות.
הידעתם?
רכישת מטבח נחשבת כשלישית בהקפה מבחינת ההוצאה הכספית במהלך חיינו. שאר ההוצאות הכספיות הן על דירה ומכונית.
הישראלי הממוצע מחליף מטבח פעם ב-10-15 שנה. זוהי ההוצאה החיונית הגבוהה ביותר בבית. אומנם כיום עלות חדר קולנוע ביתי, בריכת שחייה או מערכות מיזוג ובקרה חכמות עשויה להשתוות ואף לעלות על זו של עלות המטבח, אך אלו אינם מחויבי המציאות ואילו המטבח ייחשב תמיד ללבו של הבית.
מחיר ממוצע של עבודת נגרות בלבד למטבח מתוצרת הארץ הוא כיום 40 עד 70 אלף שקלים לערך, ובמטבחים תוצרת חוץ המחיר יגיע לכ-80 עד 160 אלף שקלים. לפיכך, עלינו לנסות למנוע טעויות בבחירתו ובהתאמתו של המטבח לפחות למשך העשור הקרוב. אפשר להשיג, כמובן, מטבחים זולים יותר במחיר ממוצע של 15 עד 35 אלף שקלים, אך אלו מטבחים בסיסיים מאוד בחומר, ברמת הגימור, בפרזול ובעיצוב.
המטבח הוא החדר המורכב ביותר בבית. מערכות חשמל, אינסטלציה, ביוב, מיזוג ואף וידיאו ואודיו מתנקזות אליו וקשורות בו. לפיכך יש לתכננו במקביל לתכנון הבית ולא להניח כי מדובר ברהיט שבוחרים ומניחים כשהחלל כבר מעוצב.
הצרכן הישראלי הפך עם השנים למודע יותר ויותר לאג'נדה הירוקה ולאיכות הסביבה, דבר הבא לידי ביטוי בדרישה בלתי מתפשרת לחומרים אשר מיטיבים עם הסביבה שלנו.
התקציב הוא הנקודה המשמעותית ביותר והראשונה שעליכם לשים עליה את מירב תשובת הלב. בדקו מהו הסכום המקסימאלי אותו אתם יכולים להקצות למטבח החדש. בתהליך העבודה מול הגורם שתבחרו לעצב את המטבח, תקרת התקציב צריכה להיות ברורה לחלוטין לכל הצדדים.
בכל חדר מטבח יש מספר אפשרויות שונות לתכנונו. כל תכנון יביא בחשבון את הצרכים, המבנה והכללים הבסיסיים לשימוש נאות של הארונות וציוד חשמלי ואחר שישמשו אתכם במטבח
כיום נהוג, אם יש מקום, להציב אי במרכז המטבח על מנת להגדיל את שטח הכנת האוכל ולהוסיף נוחות. האי הינו פונקציונלי – גם משמש כאלמנט עיצובי, גם מעניק מקום נוסף במטבח, ניתן לאכול עליו והוא נותן שטח אחסון נוסף במגירותיו
אם הילדים רגילים להכין את שיעוריהם על שולחן המטבח, לארח חברים לאוכל, או לגשת לאכול במטבח בשעות שונות ומשונות – כדאי לתכנן את המטבח בהתאם. אם יש אנשים מבוגרים בבית, כדאי לתכנן את סביבת העבודה כך שלא יידרש מאמץ רב בנטילת כלים מארונות עליונים וכדומה.
ולסיכום
בעת הפגישה עם מעצב המטבחים חשוב לבדוק שנמסר לו כל המידע הנחוץ, שהוא מבין את רצונותיכם וטעמכם ועומד במסגרת התקציב, וכן להבין את הסבריו ואת המשמעויות של כל פרט שהוא מתכנן עבורכם. אם יש לכם תחושה שהמעצב אינו קשוב מספיק, אינו מבין אתכם, אינו קולע לטעמכם או שהסבריו לוקים בחסר, בקשו להחליפו, אל תתביישו. הרי בסופו של דבר מדובר בכסף, בזמן ובאנרגיה שלכם.
כתבה אחרונה לסדרת כתבות זו.