הוא כל כך טריוויאלי, עד שבלתי נתפס כי אי אז, לפני זמן לא כל כך רב – מוכר היה מתגלגל לאיטו עם עגלתו ברחוב הערים, ומכריז בקולי קולות "קרח! קרח!", וכל משפחה הייתה אצה ורוכשת לה בלוק קרח ונושאת אותו במלקחיים מיוחדים לביתה – להכניסו בארגז שלתוכו הוכנסו מוצרי המזון הרגישים לקלקול: ארגז קרח. וכשנמס, המתינו בדריכות לסיבוב העגלה הבא.
אכן היו ימים… מאז, לשמחתנו ולמזלנו, בא לעולם הפלא הגדול, המקרר החשמלי, ולבש אינספור צורות, הלך והשתכלל והותאם מכל בחינה שהיא לצרכי המשפחה המודרנית, זו המרבה להקדיש את זמנה לתרבות המזון המתפתחת, בד בבד עם ריבוי תכניות הבישול, כמו גם לימוד האספקט הבריאותי החשוב הנתון בתזונה מוקפדת ומדויקת. דיוק כזה מצריך גם כלים מתאימים, ובראש ובראשונה – הכלי השומר על איכות מזונותינו באופן מקסימלי, המקרר הביתי.
בחלוף הזמן, מלבד השכלולים הטכנולוגיים להגברת יעילותו, נוספו שיקולים עיצוביים. למשל, בעבר נתון הגודל היה מוגבל, כך שהקשה על אופן מיקומו בחלל ומציאת נישה מתאימה להניחו. כיום, לעומת זאת, קיימים עיצובים חדשים המאפשרים ניצול מקסימאלי של אחסון באמצעות יצירת אזור קירור והקפאה גדול או קטן, לפי בחירה.
כך, לצד מקררים עצומים, נגלה כיום גם את אלו הנטמעים בחלל המטבח. בתי העיצוב והמותגים המובילים מציגים קולקציות מקררים חדשים ומעוצבים, התופסים את מקומו של המקרר הישן, הענק והלבן ומעניקים טוויסט עיצובי בחלל המטבח. אלו נעים מעיצובים מהודרים במראה הייטקיסטי עד לעיצובי רטרו עם קריצה מודרנית, אשר משפרים את האווירה בחלל המטבח ו"עושים שמח" בעיניים.
שוק המקררים בארץ כיום מתבסס על רכישה של כרבע מיליון מקררים חדשים מדי שנה. התדירות בה אנו מחליפים את המקרר היא כל עשור לערך. ישראל בהחלט מהווה שוק חשוב והרבה יצרנים פועלים כאן, כבמעבדת ניסוי של טרנדים וטכנולוגיות, ולא פעם משווקים בארצנו המשופמת מקררים כחלק מבדיקת השוק העולמי. הסיבות לכך הן שמצד אחד, השוק בישראל קטן כך שההשקעה בבדיקה אינה גדולה; ומצד שני, בשל המצב הסוציו-אקונומי הטוב יחסית מתקיימת פעילות צרכנית ערה.
מה בסך הכול אנו מבקשים?
בחירת מקרר הינה עניין של טעם אישי, צורך משפחתי וקידמה טכנולוגית. כבר צוין שלעיתים אנחנו, הצרכנים הישראלים, מהווים מדד צרכני לשוק העולמי כולו, וככאלה – כנראה שיש לנו מידת אחריות מסוימת, אפילו אם לא רצינו בכך.
בסך הכול, אנו מבקשים מוצר מעולה שיעשה את העבודה היטב, ואם אפשר – שיהיה מתאים לגודל המשפחה, לכמויות האוכל ולצבע החזיתות של ארונות המטבח.
במטרה לבחור את המקרר המתאים לנו ביותר, יש להעמיק, "להיכנס" לתוך נבכיו, לבחון ולהתייחס בנפרד אל כל אחד מן המאפיינים השונים שלו.
לבשנו סוודר, ונכנסנו לבדוק.
הגודל/ הנפח כן קובע
פרמטר הנפח של המקרר קובע, למעשה, כמה יכול המקרר להכיל – הן ביחידת הקירור והן ביחידת ההקפאה. ניתן למצוא מקררים בנפחים הנעים לרוב מ-130 ליטר ועד 760 ליטר ביחידה אחת. בעוד שהקטנים מתאימים בעיקר ליחידים או למשרדים, מקררי הענק מתאימים למשפחות גדולות וברוכות ילדים. מרבית הצרכנים – כלומר, משפחות עם 2-3 ילדים – רוכשים מקררים שהנפח שלהם נע בין 600 ל-700 ליטר.
נפחו של המקרר משפיע על פרמטר חשוב נוסף – הגודל שלו. באופן טבעי, המקרר בעל הנפח הגדול ביותר יחזיק במידות הגדולות ביותר, ולהיפך. עם זאת, כדאי להפנים נתון אחד – עומק ארונות מטבח סטנדרטיים הינו 60 ס"מ. לכן, בבואכם לבחור מקרר, קחו בחשבון נתון זה והשוו אותו לעומק המקרר. קחו בחשבון כי יש לשמור על מרווח של מספר סנטימטרים בין גב המקרר לקיר, וודאו כי המראה שייווצר מתאים לכם, במקרה שהמקרר המבוקש יחרוג מקו הארונות.
במטרה לתת מענה לסוגיה זו, ישנן חברות המציעות מקררים שעומקם אינו עולה על 60 ס"מ. כדי לספק את הנפח המבוקש בישראל, אלו יהיו רחבים יותר מהמקובל. מקרר רחב יותר מאשר עמוק, מאפשר לראות ביתר קלות את כל מה שמאוחסן במקרר, ומאפשר נגישות גדולה יותר למוצרים. זאת לעומת מקרר עמוק, שבו אתה רואה בעיקר את מה שיש בחזית, ולא את מה שיש מאחור, כך שמוצרי מזון עלולים להישכח ולהתקלקל בו.
ישנם אף מקררים המצוידים בטכנולוגיה מיוחדת, המסתייעת בחומרי בידוד מתקדמים –מקררים בעלי נפח ענק מבלי להגדיל את המידות החיצוניות. מקררים אלו הם בנפחים של 800 ליטר ומעלה ואפילו 950 ליטר – אך במידות סטנדרטיות של מקרר 600-700 ליטר. טכנולוגיה זו גם אפשרה לפתח מגוון דגמי מקררים עם עומק גוף של 60 ס"מ, כעומק הארונות, ועדיין לקבל נפחים של 650-700 ליטר.
דלתות נפתחות
במקביל לנפח המקרר, ישנו הבדל משמעותי נוסף המשפיע על גודל המקרר ומקום האחסון – מספר דלתותיו. בעבר כללו המקררים הממוצעים שתי דלתות בלבד, כאשר העליונה פותחת את המקפיא, התחתונה את המקרר. המקררים המודרניים כבר מגיעים במספר וריאציות.
המקררים המגיעים עם שתי דלתות, הם לרוב המקררים שנפחם מתחיל ב-130 ליטר ומסתיים ב-600 ליטר, והם נמכרים עם החלוקה הקלאסית של מקפיא למעלה ומקרר למטה. ישנם מקררים מודרניים יותר הנמכרים גם הם עם שתי דלתות, אך הם נקראים Side By Side. השם מעיד על ההבדל: דלת ימנית הפותחת את יחידת הקירור, בעוד שהדלת השמאלית, המקבילה לה, פותחת את יחידת ההקפאה.
בנוסף, תמצאו בחנויות מקררים עם שלוש דלתות – אלו הם מקררים עם דלת אחת למקפיא ושתי דלתות למקרר עצמו. המקפיא במקרר זה נמצא לרוב בחלק התחתון ואילו המקרר עצמו בחלק העליון. מקררים אחרים כוללים ארבע דלתות – שתיים לכל יחידת קירור – וגם הם נמכרים עם יחידת ההקפאה בחלק התחתון. הנפחים מגיעים לרוב עד 750 ליטרים, אך קיימים גם מקררי ארבע דלתות בעלי יכולת אחסון גבוהה ונפח כולל של 900 ליטרים, בעיצוב ופונקציות מתקדמות וחדשניות, כשהבולטת שבהן היא האפשרות להצבתן של היחידות ביחד או בנפרד, על פי העדפה. כך ניתן לשחק עם מיקומן של היחידות כמו בשני חלקי פאזל צמודים או מופרדים וליצור עיצובים שונים בחלל המטבח, בין אם זה מקרר אחד בולט בגודלו
ודומיננטי שיהווה מוקד לעניין בחלל, או בין אם, לחילופין, העמדת כל יחידה בפני עצמה, בכל מיקום אשר נבחר.
50 גוונים של קור – שיטת הקירור
לצד הנפח של המקרר והחלוקה הפנימית שלו, ישנו פרמטר מהותי נוסף שיש להתייחס אליו – הטכנולוגיה המפעילה את המקרר. כיאה למוצר טכנולוגי, גם המקררים השונים פועלים על בסיס טכנולוגיות שונות. ליתר דיוק, שתי טכנולוגיות עיקריות.
הטכנולוגיה הראשונה היא No Frost – טכנולוגיית קירור יבש, אשר בה המדחס מזרים אוויר קר ויבש ואינו יוצר קרח.
הטכנולוגיה השנייה הינה טכנולוגיית Deep Frost, שבמסגרתה האוויר קר ולח יותר, והוא יוצר שכבת קרח בתוך הפריזר ובחלקו הפנימי של גב המקרר. שכבת הקרח הזו מופשרת באופן אוטומטי על ידי המקרר. זאת, בשונה משנים עברו בהן היה צורך להפשיר את המקרר ידנית אחת לכמה זמן. מבין השתיים, טכנולוגיית ה"נו-פרוסט" היא הפופולארית היום.
לצד שתי טכנולוגיות התפעול של המקררים, ישנן טכנולוגיות נוספות שמטרתן לשכלל ולשדרג את פעילות המקרר. הנה שתיים מהן:
קירור אנטי בקטריאלי באמצעות יונים שליליים – טכנולוגיה נוספת אותה ניתן למצוא כיום במקררים כאלו ואחרים, היא המערכת האנטי בקטריאלית באמצעות יונים שליליים. יונים שליליים נוצרים בטבע כמולקולת אוויר אשר התפרקה כתוצאה מאור השמש, מקרינה ומתנועת אוויר ומים. הם חסרי ריח, חסרי טעם ובלתי נראים. היונים עוזרים לסלק מהמקרר ריחות לא נעימים ובכך שומרים על איכות וטריות המזון.
קירור בטכנולוגיית מולטי אייר פלו (MULTI AIR FLOW) – בעזרת טכנולוגיה זו, המקרר מוציא החוצה את הקור ממספר נקודות פיזור, דבר התורם לכיסוי טוב יותר מבחינת קירור המוצרים ולחיסכון באנרגיה.
מהירות הקור – כושר קירור והקפאה
מלבד נפח, גודל, טכנולוגיית תפעול וטכנולוגיות אחרות, ישנו פרמטר נוסף שרבים אינם מתייחסים אליו: כושר הקירור וההקפאה. כושר הקירור הוא הזמן העובר עד שמזון מתקרר לטמפרטורה הנכונה. במקרר איכותי הזמן הלוקח לקרר הוא מופחת. ככל שהמקרר יודע להגיע לדרגת הקירור הרצויה יותר מהר, כך הוא יותר איכותי.
כושר הקפאה קובע כמה זמן יעבור עד שיחידת ההקפאה של המקרר תצליח להקפיא את האוכל. כאשר רוצים לאחסן מזון לתקופות ממושכות, השאלה בתוך כמה זמן המקפיא מגיע לרמת הקפאה היא שאלה קריטית – ככל שיחידת ההקפאה מקפיאה את המזון מהר יותר, כך נשמרים יותר הערכים התזונתיים שלו.
*במקררים החדישים, ניתן למצוא את טכנולוגיית ה-Super Cool Function – טכנולוגיה זו מאפשרת ירידה דרסטית ומהירה בטמפרטורה של המקרר, היעילה בעיקר לאחר קניית מוצרי מזון רבים והכנסתם למקרר בבת אחת. לאחר כמה שעות חוזרת הטמפרטורה לרמתה הנורמלית.
צריכת אנרגיה וחיסכון בחשמל
פן נוסף וחשוב במקררים נובע מהטכנולוגיה, אך ההשפעה שלו היא בעיקר סביבתית. מדובר במד צריכת האנרגיה של המקרר, הנקבע לפי הרשויות במדינה. המקררים הדורשים את מינימום האנרגיה מדורגים ברמת A, וזו משתנה עם הגידול בצריכת האנרגיה ל-B, C, D, E ו-F.
צריכת החשמל של המקררים מושפעת מרמת הבידוד התרמי בדפנות המכשיר, מרמת האיטום של הדלתות, מכמות המזון המאוחסנת במקרר, מרמת הקירור הנדרשת, מתדירות ומשך פתיחת הדלתות, מהטמפרטורה והלחות היחסית של החדר שבו נמצא המקרר ועוד. הנה דוגמא כיצד מבנה המקרר משפיע על הצריכה האנרגטית שלו: כאשר פותחים מקרר בנפח של 600 ליטר עם דלת אחת, כל המקרר מקבל מכת חום מבחוץ, והוא צריך לעבוד כדי לקרר את הפנים מחדש. לעומת זאת, כאשר פותחים דלת אחת מבין שתיים, המאפשרת גישה רק לחצי מקרר, נכנסת כמות קטנה יותר של אוויר חם.
חברות משקיעות כיום המון זמן ומחשבה בניסיון לפתח מקררים בעלי נפח גדול וצריכת חשמל נמוכה, לכן יש לשים לב לדירוג האנרגטי של המקרר ביחס לגודלו. לדוגמא, מקרר בנפח של 700 ליטר חייב להיות מקסימום בדירוג אנרגטי B. כל דירוג נמוך יותר מלמד שצריכת האנרגיה של המקרר גבוהה ביחס לגודלו.
כדאי לזכור כי כל מקרר נושא תווית מיוחדת הקובעת את רמת צריכת האנרגיה שלו, אך יש לזכור גם כי ההבדלים בין רמה לרמה מבחינה כספית אינם גדולים, והם יכולים להגיע עד עשרות שקלים בודדים בשנה.
מלבד מדי צריכת האנרגיה, מקררים המצוידים במדחסים שפועלים בטכנולוגיית" אינוורטר" הינם חסכוניים יותר בצריכת החשמל בשיעור של כ-30% ממדחס רגיל, וכך גם מקררים היברידיים (שנודעים גם בזכות בקרת הטמפרטורה המדויקת שלהם).
טכנולוגיה חדשה נוספת בתחום החיסכון באנרגיה, באה לידי ביטוי בהימצאותם של כרטיסי זיכרון במקרר. תפקידו של כרטיס הזיכרון הוא ללמוד את הרגלי פתיחת המקרר שלנו ובכך לווסת את הטמפרטורה שבתוך המקרר. כפועל יוצא מכך, כך טריות המזון נשמרת לאורך זמן.
שפר הופעתך – סגנון ועיצוב
לצד ההיבטים הפונקציונאליים החשובים בבחירת המקרר, יש לקחת בחשבון היבט משמעותי לא פחות – העיצוב. לאור העובדה כי מדובר במכשיר חשמלי גדול בהשוואה לכל מכשיר חשמלי אחר במטבח או בבית, למראה של המקרר ישנה השפעה משמעותית על החלל בו הוא נמצא. בהתאם לכך, תמצאו מבחר גדול של עיצובים וסגנונות. עיצוב המקרר הינו מרכיב מהותי עבור הצרכנים. תכנון המטבח מתחיל לרוב מהמקרר, ועל פיו ממשיכים בקו העיצובי של סגנון ארונות המטבח ושאר המוצרים הנלווים.
בכל הקשור לסגנון, אפשר להצביע על שני סוגים עיקריים:
Free Standing – סגנון בו המקררים אינם משתלבים בארונות בשום צורה, והם עומדים בפני עצמם בתוך חלל המטבח, עובדה ההופכת אותם לבולטים יותר, כמובן.
המקררים מגיעים במבחר צבעים וחיפויים. הצבעים הפופולאריים הם נירוסטה, לבן ובז', אך יש גם מקררים בצבעים שונים, מירוק דרך כתום בוהק ועד כחול. רובם מגיעים בסגנון מודרני, אך יש גם חברות המציעות מקררים במראה רטרו, המזכיר את המקררים של שנות ה-50 וה-60.
מקרר אינטגרלי BUILT-IN – עיצוב בו המקרר מתמזג בשלמות עם קו הארונות, כשאף הדלת שלו זהה לדלת הארונות. כך, במבט כללי על המטבח קשה להבדיל בין דלת הארון לדלת המקרר. המקררים האינטגרליים החדישים מגיעים בנפחים של 800 ו-700 ליטר, המשתלבים בקו המטבח, כאשר מרכז השליטה בהם הינו מסך LCD טאץ' זעיר, המאפשר שליטה מלאה על פונקציות המקרר, כמו גם אופציית השארת הודעות אישיות כתובות על המסך (וניתן אף, בעזרת כרטיס זכרון, להשתמש במסך כבמסגרת תמונות שתראה את התמונות לבחירת הלקוח). כמו כן, להשלמת האינטגרציה, ניתן במקררים אלה להחליף את ציפוי דלתות המקרר לציפוי זכוכית או לציפוי עץ לפי צבע המטבח.
אקסטרות
אלו עשויות להעשיר ולשפר או אפילו לפנק. ראוי לבדוק את מידת הצורך בהן, שכן הן כרוכות, כמובן, גם בתוספת עלות. ביניהן: מגירת Extreme Freeze,תאורה בתא ההקפאה, פיקוד שבת אוטומטי, זמזם המתריע על דלת שנותרה פתוחה, מתקן לייצור קוביות קרח, התקן של "קיוסק" עם ברז מים קרים, מתקן לבקבוקי שתייה ועוד.
חומרים שונים ותוספות עיצוביות אפשריות
שינוי נוסף שחל בעיצובי המקררים הינו השימוש בחומרים שהיה מוגבל בעבר לגימורי נירוסטה שמוקמו רק בצד החיצוני של המקרר. כיום מוצעת כיום סדרת מקררים, בעלת גימורי נירוסטה חיצוניים ופנימיים. במקררים אלה שש דלתות, כאשר העליונות נפתחות לחלל מרווח אחד, המאפשרת ניצול מקסימאלי של אחסון מוצרים במקרר לצד עמידות גבוהה בפני שחיקה בזכות הנירוסטה.
עוד חידושים עיצוביים הינם חיפוי זכוכית והדפסים שונים – אלו יכולים להחליף את המקרר בגוון המתכתי החלק, או את ערמת הפתקים והמגנטים המוצמדים על המקרר, ולהכניס קצת אור וחיות אל החלל. פרחים ועלים בשלל גוונים מרהיבים, גיבורי-על או אפילו תמונות משפחתיות, הן חלק מהאפשרויות המוצעות העשויות להחליף את דלתות המקרר החלקות הרגילות.