המטבח מציע מספר עצום של גוונים פוטנציאליים עבור החזיתות, הקירות, מוצרי החשמל, האביזרים ועוד. אבל היכן עובר הגבול? כיצד בוחרים את הגוונים המתאימים לנו? ועד כמה בכלל כדאי לרדוף אחרי הטרנדים או צו האופנה?
שיחה עם מעצבת הפנים דלית לנגוצקי על צבע, מטבח ומה שביניהם
צילומים: יצרן
שאלת השימוש בגוונים היא אחת המרכזיות בתורת עיצוב הפנים. הסוגיה הזו עולה במידה מסוימת אצל כל מי שמעוניין לרכוש או לעצב מטבח. אם תשאלו את מעצבת הפנים, המנטורית לסטייל והמומחית לצבעים דלית לנגוצקי (שמעבירה במכללה הישראלית לעיצוב את הקורס "סודות הצבע והום סטיילינג"), הרי שבתחום עיצוב המטבח אין רק שחור ולבן – אלא הרבה מאוד גווני ביניים. האתגר הוא לדעת להשתמש בהם בצורה נאותה ולא מוגזמת מדי, שבעיקר מתאימה לאופי ולטעם האישי של בני הבית.
מדוע בכלל חשוב להוסיף צבע לבתים בכלל ולמטבח בפרט?
"כיום הסביבה המודרנית היא מונוכרומטית, אחידה, כפייתית ומכנית: סביבה של בתים אפורים, מטבחים לבנים ובגדים שחורים. בדיוק כפי שהאוויר והמזון חיוניים לגוף, כך צבעים ויופי חיוניים עבור הנפש. הנפש נושמת צבע ואסתטיקה, ובלעדיהם היא עצובה ונחלשת. לעולם הצבעוני סביבנו השפעה ישירה על התחושות, הרגשות והחוויות שלנו. באמצעות צבעים ניתן ליצור סביבה תומכת ומעצימה. לכן חובתנו לדעת להשתמש בהם באופן איכותי ובעל משמעות. על המעצב ליצור חמימות אנושית, לגרום ללקוחותיו להרגיש בבית ולהתאהב בבית בכל פעם מחדש. האתגר הוא לשזור את האור לתוך החושך ולהפוך אותו לצבע, תוך יצירת סביבה אנרגטית ומאזנת".
הבעיה מתחילה כאשר לא מציבים גבולות והופכים את המטבח ל"קרקס" או "לכלוב של תוכים", כפי שמכנה זאת לנגוצקי. "רצוי ליצור שילוב הרמוני של טקסטורות, מרקמים, צבעים וחומרים באופן מעודן ובמינונים מדויקים", היא מתארת. "השימוש בגוונים נייטרליים מעודנים מתאים מאוד למטבח והוא גם הפופולארי ביותר. בעיניי המטבחים הצבעוניים בצורה קיצונית, "כמו במגזין", מתאימים יותר לתצוגה או לפרסומות ופחות לבתים ב"עולם האמיתי". בית המעוצב באופן שכזה עלול להביא לכך שיושביו לא יחושו בבית. תחת זאת, עיצוב וצבע הם אלמנטים עדינים, שראוי שישמשו לביטוי עמוק ופנימי".
כיצד מומלץ לבחור את הגוונים למטבח?
"ההתבוננות בגוונים אינה במונחים של "נכון" או "יפה", אלא "מתאים". כשאנו ניגשים לבחור את הגוונים והחומרים למטבח, עלינו לשאול מה אנו רוצים לשדר, איזו אווירה ברצוננו ליצור ומהן התחושות שנהיה מעוניינים שיעטפו אותנו במטבח. המלצתי היא לצאת מנקודת הנחה שהבית שלכם הוא אתם, כך שכדאי "להלביש" אותו כפי שאתם אוהבים. לצורך זה פיתחתי גישה חדשה בשם Interior and Inner Design , IID, המסייעת לאנשים לבטא את האופי והאישיות שלהם דרך עיצוב הבית. באמצעות משחק של צבעים ושאלון קצר מתאפשר לנו להכיר טוב יותר את עצמנו ולבחור את הסגנון והצבעים המתאימים לנו ולמי שאנחנו באמת. על פי התפיסה, האדם הוא במרכז ולא טרנדים או אופנה".
אז מה בעצם הצבעים יכולים לספר עלינו?
"יש לזכור שכל צבע מהווה קשת רחבה של גוונים, בהם ניתן להשתמש כדי ליצור סוגי אווירה שונים. טורקיז, למשל, הוא צבע הקומוניקציה והתקשורת, גוון המחבר בין הלב (הרגש) לבין האינטואיציה (העין השלישית). הוא מטהר ומרגיע, מאזן ומטעין אותנו באנרגיה חיובית. כחול, צבע המים והשמיים, יוצר תחושת רוגע ומרחב. זהו צבע מרגיע המסייע להפחתת לחצים ומסמל הרמוניה, ביטחון, נאמנות, יציבות, סמכות ותבונה. צהוב הוא צבע השמש והאור – גוון אופטימי שעשוי לשדר מסרים של אומץ, ספונטניות, תחכום ועוד. בכוחו להגביר את יכולת הריכוז והזיכרון, לעורר קלילות ובהירות מחשבתית".
"אני ממליצה לבחור גוון דומיננטי אחד ולשלב אותו בצורה מעודנת עם צבעי דגש נקודתיים באביזרים ובפריטי הריהוט. זוהי נוסחה פשוטה ומוצלחת, שאני מכנה "LBD") "Little Black Dress") ושעשויה לשנות את האווירה כולה. בנוסף ניתן לבחור גוון דומיננטי אחד ולשלבו עם מספר גוונים וחומרים מאותה משפחה, למשל גוון בהיר או כהה של אותו צבע עבור חזיתות הארונות התחתונים והעליונים".
אף על פי שלתפיסתך לא מומלץ לפעול אך ורק על פי צו האופנה, מהם הצבעים הפופולאריים לשנת 2018?
"2018 מביאה עמה קשת מוגבלת של צבעים. המטבחים החדשים הם לרוב כהים, עשויים מעץ, מאופיינים בגווני שחור וחום כהה ומושפעים מהאפקט הנורדי האלגנטי והמתוחכם. הפופולאריות הגוברת של ורוד פודרה הקנתה לו את הכינוי "הצבע הנייטרלי החדש": הוא נפוץ מאוד בבתים ואינו מיועד רק לנשים. צבע חם נוסף הוא סגול אולטרה, עליו הכריזה חברת הצבעים הבין-לאומית פנטון כ"צבע השנה". צבע זה מורכב מאדום ומכחול, תוך שילוב האיכויות של כל אחד. הסגול הינו גוון מטהר המשדר תחכום ויוקרה, יוצר קסם ומסתורין ומעורר אינטואיציה ויצירתיות. הוא אף מאזן בין הנשי לבין הגברי".
ומה לגבי שימוש בלבן?
"בעיניי בחירה של מטבח לבן "כמו כולם" עלולה להיות שגויה, אך בכל ניתן לשפר את המראה האסתטי בצורה פשוטה יחסית באמצעות שילוב חומרים וטקסטורות שונות של אותה משפחת צבעים או שימוש בגוון מנוגד ללבן הדומיננטי. שילוב הצבע הבהיר צריך להיות על רקע הכהה ולא להיפך, מכיוון שמטבח כהה שמאחוריו קיר לבן יוצר תחושות קרירות וניתוק. אופציה נוספת לשדרוג המראה הלבן היא שימוש באקססוריז או באביזרים המעניקים יופי אקלקטי".
התפיסה הרווחת כיום היא שאי אפשר להפריד את עיצוב המטבח מעיצוב יתר חלקי הבית, בדגש על אלו המחוברים אליו. לפי לנגוצקי, יש צורך בחיבור הרמוני מבחינת הצבעים וביצירת זרימה בין גווני המטבח לחללי הבית השונים, ובעיקר הסלון ופינת האוכל. החיבור יכול להיעשות מבחירה של משפחת צבעים קרובה או משלימה. טקטיקה נוספת היא הוספת אפור לגוונים השונים במטרה "להשקיט" אותם ולהקל על החיבורים.
מהן התחזיות שלך לגבי העתיד?
"ישנם שינויים וחידושים דקורטיביים שאפשר לאמץ בעת שדרוג המטבח, אך רבים מהם מיועדים להגביר את המכירות של החברות הפועלות בתחום ולעודד צרכנות יתר. להערכתי הפונקציונליות תישאר ויתווסף אליה בעתיד הקרוב האלמנט האמוציונלי, האישי והאנושי. העיצוב יהפוך לרגיש יותר מכיוון שהמטבח מהווה לב הבית ומזין אותנו אמוציונלית. אנשים ישאפו להיות כמו כולם אבל קצת אחרת. אני ממליצה למשל לשלב במטבח דבר מה אישי לצורך הזנה רגשית והשראה: לדוגמא מגירה עם חפצים אישיים. זכרו שהיופי קיים בכל מקום ובכל זמן".