בואו לעקוב אחרינו

משולש הזהב – תכנון והנדסת חשמל במטבח

שיתוף הפוסט

גודל סטנדרטי או מידה מיוחדת? אינטגרלי או חצי אינטגרלי? מתי חשוב לשמור על "משולש הזהב"? וכמובן – האם בבחירה יש לתת דגש למראה החיצוני או לפונקציונליות? (ספוילר: גם וגם).
מכשירי החשמל חייבים לקבל חשיבות מכרעת בתכנון של המטבח, יש שיגידו אפילו להיות הבסיס עליו מושתת הכול. באמצעות כמה דגשים חשובים, תוכלו לסמן "וי" גם מהבחינה הזו

רוני רבינו

צילומים: יצרן

מכשירי החשמל עומדים במרכזו של כל מטבח. הם מגדירים את הפעולות השונות שאנחנו מבצעים במטבח, בין אם אחסון, הכנת אוכל או ניקוי המטבח. כיום יש מודעות הולכת וגוברת לצורך להשקיע במכשירי החשמל מחשבה עמוקה בשלבי התכנון המוקדמים של המטבח. אפשר לראות לכך עדות ניצחת בתהליך תכנון המטבח. אם בעבר המעצבים והמתכננים העדיפו להעניק את מרבית תשומת הלב לסוגיות (הקריטיות כשלעצמן) של משטחי העבודה וחומרי הגלם, כיום יש מספר עולה של מעצבים המתמקדים במכשירי החשמל.

אז איך מבצעים את הבחירות הנכונות ביותר? קודם כל מעניקים לכך מספיק מחשבה, רצוי בשלבי התכנון הראשונים של המטבח. המידות, הצורה, השילוב במטבח, הגדלים והעיצוב הם חלק מהפרמטרים העיקריים עליכם לקחת בחשבון.

Lyvent

מידות

המידות של כל מוצר חשמלי, בייחוד אלה הגדולים יותר, חייבות להילקח בחשבון בעת תכנון המטבח. החלוקה היא למוצרים בעלי מידות סטנדרטיות, ולעומתם מכשירים אשר מגיעים במגוון רחב יותר של מידות וגדלים. ככל שמספר הגדלים האפשריים רחב יותר, כך רצוי להכניס את המכשיר למשוואת התכנון מהר יותר. ניתן להתחשב בגדלים של המוצרים בקביעת ארונות המטבח, בייחוד כאשר מדובר במוצר שמגיע במידות שאינן סטנדרטיות. בפועל יש להעביר לנגר את המפרט והמידות של המכשירים המיועדים.

ניתן להדגים זאת היטב עם מקררים, הנבדלים זה מזה במידות האורך, הרוחב, הגובה והעומק. מקרר בעל דלת אחת יהיה בדרך כלל ברוחב של עד כ-78 ס"מ, בעוד שבמקרה של מקרר עם שתי דלתות או יותר הרוחב יעמוד פעמים רבות על כ-98-90 ס"מ. מקרר הוא במידה רבה ה-מלך של מוצרי החשמל במטבח. ככזה, בחירה מקובלת היא להבליט אותו ככל שניתן ואף לעצב את המטבח כולו סביבו. המקררים הרחבים והמאסיביים הפכו בשנים האחרונות לפריט מבוקש במטבחי היוקרה למיניהם. הגדלים של המקררים בהחלט משתנים ומתפתחים, כאשר חברת Gorenje
למשל מציעה סדרת מקררים ברוחב של 1.20 מטר, חלקם מעוצבים על ידי מעצבים מהטופ העולמי דוגמת קארים ראשיד, פיליפ סטארק ואורה איטו.

Gorenje. מכשירי חשמל בעיצוב פיליפ סטארק

בדרך כלל המקרר יבלוט החוצה מקו ארונות המטבח: עומקו נע בדרך כלל סביב כ-90-80 ס"מ, בעוד שעומק מקובל של ארונות המטבח הוא 60 ס"מ. אם הבליטה הזו עשויה להפריע לכם מבחינת נראות או נוחות העבודה, אתם יכולים לבחור בדגמי מקררים עמוקים פחות, שיכולים להיות רחבים וארוכים יותר עקב כך – עד לרמה של מקרר הנמצא בקו אפס עם הארונות. מקרר שכזה ישתלב בצורה הרמונית במטבח ויצור מראה חלק ונקי של המטבח, כשמבחינה פונקציונלית יתרון הוא שהמקרר אינו כולל פינות "מתות" או מוצרים רבים הנמצאים בירכתי המקרר ומוסתרים מהמשתמש.

Lyvent

תנורים ומדיחי כלים נחשבים לפשוטים יותר לשילוב במטבח מכיוון שמידותיהם באופן מסורתי סטנדרטיות: מדיח כלים צר, ברוחב של 45 ס"מ, מתאים בעיקר למשפחות קטנות המשתמשות במספר מצומצם של כלים. הבחירה המקובלת בקרב משפחות בישראל היא במדיח כלים רחב בן 60 ס"מ. עם זאת, גם במישור הזה אנחנו עדים לעלייה משמעותית באפשרויות בשנים האחרונות. "אם בעבר הסתפקנו בכיריים ברוחב 60 ס"מ, כיום קיימים כיריים ברוחב של 90 ס"מ המאפשרים לבשל במקביל עם כמות גדולה יותר של סירים", מסביר רוני ברום, מנהל אולם התצוגה של גורניה. "לכן לא כדאי לחתום על שלב "הורדה לביצוע" של המטבח לפני שעושים סיבוב בחנויות למוצרי חשמל ובוחרים אותם. אם בוחרים בכיריים ברוחב של 90 ס"מ, יש צורך לדאוג מראש לפתח מתאים בשיש, וכן שחזית הארון שמתחת לכיריים תהיה גם ברוחב של 90 ס"מ, כדי שתהיה התאמה".

שילוב המכשירים במטבח

שאלה נוספת שצריכה להישאל בשלבים מוקדמים של התכנון היא עד כמה אתם רוצים שמכשירי החשמל ישתלבו במראה המטבח. במהלך השנים הפכו מכשירי החשמל השונים להרבה יותר מאשר פריטים פונקציונליים בלבד, ויש לכך השפעה על הבחירה. העיצוב שלהם נעשה בצורה מוקפדת, בחלק מהמקרים ברמה של יצירת אומנות לכל דבר ועניין. מומלץ כמובן לא לבחור מכשיר אך ורק על פי המראה שלו, כי מדובר בפריט בעל שימושיות גבוהה, אבל אין ספק שהמראה של המכשיר החשמלי יכול וצריך להשפיע על הבחירה. גם בתחום הזה אפשר למצוא מגמות, למשל עלייה בביקוש למכשירי חשמל בגוון שחור בשנים האחרונות. בגזרת החידושים העיצוביים תמצאו אפשרות לחפות את המוצר בכל תמונה שמעוניינים בה, לדוגמא. העיצוב בהחלט יכול להשפיע על הבחירות האחרות במטבח, כאשר מוצרים המעוצבים כיצירות אומנות ידרשו ארונות מתאימים ש"מחמיאים" להם.

אופציה ראשונה היא לרכוש מכשירים עומדים (Free Standing), שלא מהווים חלק מתשתית המטבח אלא מתווספים אליו בנפרד. לכאורה זה פשוט יותר בהיעדר הצורך בעבודות נגרות מיוחדות, אבל גם כאן התכנון הראשוני חיוני. כמובן שחשוב להקפיד לבדוק שיש למכשירים מספיק מקום. במקרה של מקרר למשל חשוב שרוחב הנישה בה הוא עתיד להיות ממוקם יהיה רחב מזה של המקרר בכמה סנטימטרים לפחות, דבר שייתן לו מרווח ויאפשר פתיחה מלאה של הדלת.

אוריקס דן

אפשרות אחרת היא לרכוש מוצרים מובנים, שיכולים להיות אינטגרליים (Built In) או חצי אינטגרליים: למעשה, חלק מהחברות מציעות גרסה אינטגרלית וחצי אינטגרליים של אותו המוצר בדיוק. מכשירים אינטגרליים מותקנים בתוך ארונות המטבח עצמם, כאשר על גביהם מתקינים דלתות אשר עולות לרוב בקנה אחד עם העיצוב הכולל של המטבח.
מחירו של מיקרוגל אינטגרלי, למשל, יהיה יקר פעמים רבות פי שלושה או ארבעה בהשוואה למיקרוגל רגיל (שיהיה בדרך כלל ברוחב של עד כ-51 ס"מ). במוצר זה מסגרת המותאמת באופן מלא למבנה היחידה בתוכה ממקמים את המיקרוגל, מה שמתאים לאנשים המעוניינים לשלב את המיקרוגל באופן מלא במטבח. ניתן לבחור בסטים אינטגרליים של תנור ומיקרוגל, בחירה שתשפיע במידה רבה על עבודת התכנון של המטבח ולכן חשוב כאמור לבצע אותה בהקדם האפשרי. במקרה של מוצרי אינטגרלי חשוב במיוחד לבחור במכשיר של חברה אמינה עם מינימום תקלות, מכיוון שבעיות במכשירים הממוקמים בתוך הארון עלולות במצבים מסוימים להסב גם לו נזק.

מכשיר חשמלי חצי אינטגרלי יהיה משולב במטבח עצמו, אבל יכלול אלמנטים שונים שיהיו חשופים. מדיח כלים חצי אינטגרלי מוסתר בחלקו הגדול על ידי דלת המותקנת בצבע המטבח, למעט לוח ההפעלה הבולט החוצה וזמין כל העת. הפתרון הזה מציע מעט יותר גמישות בהשוואה למדיח האינטגרלי המלא, אבל עדיין מחייב תכנון ומחשבה בשלבים מוקדמים יחסית.

דרישות השוק משתנות ביחס לשאלת עיצוב מכשירי החשמל ומיקומם במרחב. בשנים האחרונות עלה הביקוש למוצרי חשמל אינטגרליים לחלוטין, אשר מוסתרים באופן מלא מאחורי ארון או דלת. המטרה בכך היא לקבל מראה נקי ואחיד יותר של המטבח, אם כי יש לקחת בחשבון שהבחירה הזו משפיעה על הפונקציונליות. במכשירי חשמל אותם צריך לפתוח באופן תדיר, ייתכן שהטרנד האינטגרלי יהיה פחות נוח לחלק מהאנשים.

De Dietrich

מיקום

בעת תכנון המטבח חשוב לשים לב היכן בדיוק ממקמים כל מכשיר בהתייחס לרצף העבודה. המונח התיאורטי השגור בתחום העיצוב, החל משנות ה-30 של המאה הקודמת לערך, הוא "משולש הזהב": משולש דמיוני אשר בקודקודיו תמצאו את המקרר, הכיור והכיריים. המחשבה כאן היא למקם את המכשירים בקודקודים בצורה שתקל על ביצוע פעולות ברצף – למשל הנחה של המוצרים שמוציאים מהמקרר על משטח העבודה, או הזזה מהכיור לכיריים לאחר השטיפה – כך שניתן יהיה לעשות זאת במהירות, ביעילות ובמינימום מאמץ. בין קודקודי המשולש חשוב להקפיד על מספיק משטחי עבודה.

יש הסבורים שהמיתוס של משולב הזהב איבד מעט מהמשמעות שלו עם השנים, בין השאר עקב טשטוש הגבולות במטבח והעובדה שצלע מסוימת עשויה לקבל על עצמה כמה וכמה תפקידים: חשבו למשל על האי שכולל לא פעם משטח עבודה לצד כיריים, כיור ועוד. בנוסף לכך דפוסי השימוש של בני הבית ונתונים הפיזיים עשויים להשפיע על ההחלטות. עם זאת עדיין יש כמה המלצות חשובות שנכונות ברוב המקרים. את המקרר חשוב למקם באזור זמין: רצוי במרחק של צעדים בודדים מהכיור ומהכיריים, ולא מאחורי "מכשולים" דוגמת אי. את מדיח הכלים תכננו משמאל או מימין לכיור, הן משיקולי נוחות והן מכיוון ששניהם אמורים להיות מחוברים לאותה נקודת מים. משני צדי הכיריים רצוי למקם משטחי עבודה, ולוודא שמקום האחסון של כלי הבישול, הסירים והמחבתות יהיה קרוב ובמרחק של הושטת יד. עם השנים התנורים עלו למעלה, כך שכיום בחירה מקובלת היא בתנור הניצב בגובה השימוש של האדם ולא בתחתית הארון כפי שהיה נהוג קודם לכן. אם אתם בוחרים למקם את התנור והמיקרוגל באותו ציר אנכי, הקפידו שהתנור יהיה מתחת למיקרוגל ולא להיפך.

סוגיה אחרת שחשוב לקחת בחשבון היא כיוון הפתיחה של מכשירי החשמל השונים, אותו יש לבדוק לפני שבוחרים במכשיר חשמלי במטרה למנוע שגיאות הפוגעות בנוחות העבודה במטבח. חשבו למשל על מקרר שבעת פתיחתו חוסם את הגישה לשיש, כך שכאשר עולה הצורך להכניס אליו מוצרים נדרשת הקפה של הדלת.

SMEG

תשתית חשמל

עוד לפני שמתחילים להקים את המטבח הלכה למעשה, חשוב לדעת מהן נקודות החשמל הצפויות בו. אלה נקבעות כמובן על פי מיקום המכשירים השונים, אם כי יש לקחת בחשבון שיקולים תכנוניים שלא בהכרח נוגעים לעולמם של מעצבי הפנים ה"רגילים". ככל שהדירה גדולה יותר כך יש לדאוג לתשתית חשמל רחבה יותר. בדירות בנות שלושה או ארבעה חדרים ההמלצה היא לבחור בחשמל תלת פאזי של 25 אמפר לפחות, בעוד שבדירות גדולות ייתכן שיעלה צורך בזרם אף גבוה יותר. זו הסיבה שרצוי שחשמלאי יעבור על תוכנית המטבח ויציע שינויים במידת הצורך, מנקודת המבט שלו.

חשבו היטב אילו מכשירי חשמל צפויים להיות במטבח שלכם ומהו המיקום האפשרי שלהם, תוך אפשרות של הוספת מכשירים בעתיד. במטבח ממוצע אמורים להיות בין חמישה לעשרה שקעים – על פי גודל המשפחה והאבזור הצפוי לה – וזאת בסמוך לשיש (על פי מיקום הגז או הכיריים), מתחת לכיור (למדיח הכלים ולטוחן אשפה), בסמוך למיקום המקרר או התנור וכן הלאה. למכשירים הנחשבים ל"זוללי חשמל", דוגמת התנור או מדיח הכליים, יש להתאים שקע כוח המחובר ישירות ללוח ללא חיבורים ושרשורים לאורך הדרך.

gaggenau

טעות נפוצה היא להוסיף שקעים לאחר השלמת המטבח, כאשר המשטחים עומדים והחיפויים מפארים את הקירות – מה שכרוך בהוצאה כספית לא קטנה ועלול לפגוע במטבח המתגבש. גם פתרונות שהם בגדר אלתור, דוגמת שימוש במפצל, לא צריכים להילקח בחשבון: המפצל מגדיל את הסבירות לבעיות עומסים, מגביל אותנו בעת השימוש (החשש להפעיל מוצר אחד בזמן שהשני כבר פועל) וגם פוגע במראה המטבח מבחינה ויזואלית.

שימו לב שבתכנון מוצרי חשמל למטבח לא מדובר רק בנקודות החשמל. נקודת גז לצורך חיבור הכיריים ונקודת מים, עבור מדיח הכלים, מרכיבות אחוז משמעותי מהמטבחים בישראל. אם מעוניינים להתקין בעתיד בר מים או מתקן לקוביות קרח במקרר שמציע את התשתית לכך, יהיה פשוט יותר אם תדאגו מראש לנקודת מים הממוקמת מאחורי המקרר.

לסיכומו של דבר, מכשירים חשמליים מגדירים את השימוש שתעשו במטבח בפועל ונוחות העבודה, מה גם שהם מהווים כרטיס ביקור עיצובי. לכן חשוב להקדיש להם הרבה מאוד מחשבה בשלבים הראשון של עיצוב המטבחים, או אפילו לבנות את המטבח המתגבש על פיהם.

ניגא שף פור הום

הפרסום שלך יכול להיות כאן!

עוד כתבות

מילון מושגים מא׳ ועד ת׳
מתכננים לעצב מטבח חדש, שפת המטבח נשמעת לכם זרה ולא מוכרת, כמו בהרבהתחומים בחיים ישנם מושגים...
מינימליזם בלופט יוקרתי באתונה
רוני רבינו הלופט ממוקם ברובע מגורים יוקרתי, בחלקו הצפוני של המרכז ההיסטורי של אתונה ונקרא "קאזה...
הווילה המדהימה אותה עיצב המעצב האיטלקי מרטיני באגם מישגן
רוני רבינוהמבנה הארכיטקטוני של הבניין מכיל רמזים קולוניאליים וויקטוריאניים קלאסיים בו זמנית. זהו בית בהיר במיוחד שעומד...
Delvaux פותח בוטיק חדש בלב פריז
Delvaux פותח בוטיק חדש בלב פריז בעיצוב אדריכלי Vudafieri-Saverino Partners ממילאנו, החלל החדש של La Maison...