ישראלים רבים מוגדרים כשומרי כשרות. הם לא רק מקפידים לאכול רק את מה שכשר אלא גם ליצור הפרדה מוחלטת בין הבשר לחלב. בנוסף נעשים בבתים ישראלים רבים מאמצים גדולים להכשיר מטבח נתון לקראת פסח, בעיקר בהפרדה בין כלים שהוכשרו לקראת החג לכאלה שלא. תכנון נכון של המטבח וביצוע שינויים נקודתיים בו לפי הצורך יאפשר לכם לסמן "וי" על המשימה, וליצור עם מינימום מאמצים וכספים מטבח כשר במלוא מובן המילה.
האתגר העיקרי: יצירת הפרדה בין חללים
את ההפרדה המתבקשת בין הבשר לחלב יוצרים באמצעות המאפיין העיקרי של מטבח כשר, והוא כמובן הכיורים הכפולים. את הכיורים אפשר למקם באזורים שונים, כאשר המקפידים יבחרו במיקום מרוחק יחסית של כיור אחד ממשנהו – מה שימנע מצב של התזת אוכל או מים בין הכיורים. פתרון נוח מאד הוא מיקום אי במרכז המטבח ובו כיור נוסף, אם כי הפתרון דורש שטח פנים גדול יחסית של המטבח. אופציה אחרת היא למקם את הכיורים במפלסים שונים או למקם ביניהם משטח הפרדה כלשהו.
המטרה היא ליצור שטחים נפרדים למזון בשרי לעומת חלבי. לכן ההפרדה הזו מאפיינת גם אלמנטים אחרים במטבח, כמו משטחי העבודה, אזורי האחסון או אפילו המוצרים החשמליים בהם נעשה שימוש במטבח הנתון. רצוי למקם את הכלים באזורים אחרים של המטבח ובכך למנוע בלבול בין בני הבית: לא תמיד זה מספיק למשל להקדיש צד אחד של המגירה לכלים חלביים ואחר לכלים בשריים. רצוי לחשוב על השימושיות בכל פריט, כאשר כלים שהשימוש בהם נדיר יחסית יכולים למצוא את מקומם בפינות המטבח, בלב האי או גבוה בארון. יחד עם זאת כן חשוב לקחת בחשבון שימוש בכל אחד מאזורי המטבח, כך שמיקום שלהם בקרבה מסוימת לכיור או לכיורים היא צעד שישפר את נוחות העבודה במטבח.
מבחינת מוצרי החשמל, ניתן לבחור בשני תנורים נפרדים (או בתנור לצד מוצר פשוט יותר, כמו טוסטר אובן). יש כיום תנורים שמציעים הפרדה מלאה בין התאים שלהם. למעוניינים לחסוך בזמן ובמקום הם יכולים להיות יופי של רעיון. מדיחי כלים לא מאפשרים הפרדה כזו, אבל עם תכנון מוקפד אפשר להתקין שני מדיחים נפרדים. משטחי עבודה נשלפים עשויים להתאים גם כן ומתאימים במיוחד למטבחים קטנים יחסית.
הדגשים העיצוביים בתכנון מטבח כשר
תכנון מטבח כשר הוא במידה רבה שאלה של השטח שעומד לרשותכם, וכמובן שגם התקציב. הדבר הנוח ביותר הוא לתכנן ולהקים שני מטבחים נפרדים, שאחד מהם יכול להיות משני, בסיסי יותר או אפילו בלתי גלוי במבט ראשון: אפשר למשל להסתיר את המטבח עם דלת הזזה ולפתוח אותה במידת הצורך. מטבח זה נבלע היטב בתוך הקיר או הארון, כך שמבחינה אסתטית לא מקריבים דבר.
אופציה מעניינת אחרת היא להפריד בין האזורים השונים מבחינה עיצובית, כלומר, לבחור גוונים שונים לכל חלק של המטבח, להשתמש בחומרי גלם שונים לכל אחד מחלקי המטבח וכן הלאה. כמובן שהתוצאה צריכה להיות הרמונית ולא מבולגנת מדי, כי בכל זאת למטבח יש תפקיד חשוב מאד במשוואה העיצובית של הבית כולו.
ברוב המקרים הדרישה היא לפתרונות אחסנה מרובים במטבח הכשר. כיום מוצעים לא מעט פתרונות מהבחינה הזו, דוגמת מגירות עמוקות ורחבות במיוחד, ארונות פינתיים, קרוסלות וכן הלאה.
המקרה של פסח
לקראת חג פסח מאמצי ההכשרה של המטבח – גם של מי שאינו שומר כשרות במלוא מובן המילה – הופכים למשמעותיים יותר. אצל אחוז משמעותי מבין הישראלים כל מוצרי המזון הלא כשרים יושלכו לפח (או ייזללו קודם לכן), בעוד שהמקפידים פחות פשוט יאחסנו אותם במקום נסתר כלשהו בבית עד שיעבור החג. בלי לשפוט כמובן מה כדאי לעשות – ההחלטה הזו היא שלכם ושלכם בלבד – סביר להניח שכן תצטרכו לחשוב על שאלת האחסון של הכלים שעברו הכשרה לקראת פסח.
מה זה אומר? פשוט מאד. שאת הכלים ה"בעייתיים" מאחסנים במקום כלשהו בבית, בעוד שהמטבח מתמלא בכלים שכן הוכשרו. בהרבה מקרים יוצרים גם בכלים אלה את ההפרדה המתבקשת בין כלים בשריים לכאלה המיועדים לאוכל חלבי בלבד. מגוון הכלים של המשפחה הממוצעת תלוי בפרמטרים שונים, אבל השאיפה הברורה היא לכלים כשרים שיספיקו לכל אחד מימי חג הפסח (מה גם שבני המשפחה בבית ולכן השימוש בכלים צפוי להיות מאסיבי).ּ