המטבח מהווה את הלב הפועם של כל בית בארץ ובעולם. קשה שלא להבחין שגם בארצנו הקטנטונת, קצרת ההיסטוריה, אנו עדים לקצב ההתפתחות המסחרר של עולם המטבחים, על כל מאפייניו. בעוד שהמטבח מהווה מקור בלתי נדלה ליצירתיות, קדמה וחדשנות, משימת הרכישה של מטבח חדש מהווה את אחת ההחלטות הכי משמעותיות שלנו, בין אם
מדובר בשדרוג המטבח הקיים או ברכישת מטבח חדש.
המטבח הוא מקום יחיד ומיוחד, השונה לחלוטין מכל חדרי הבית האחרים, אפוף בקסם ובניחוחות, ויש בו ערב רב של פריטים, רהיטים, חומרים מסוגים ומעולמות שונים, מכשירי חשמל גדולים וקטנים, מקומות אחסון ומשטחי עבודה – והכול אמור להשתלב יחדיו בהרמוניה עיצובית מושלמת. המלאכה לקראת התקנתו היא רבה, ואנו נדרשים להתמודד עם קבלת החלטות בנושאים שלרוב אין לנו ידע רב לגביהם, אם בכלל. למרות זאת, כשמתקבלת ההחלטה החשובה, אנו כמעט באופן מיידי הופכים (לפחות מבחינה מחשבתית) למעצבי מטבחים עם דיפלומה, לאינסטלאטורים שמתכננים כיור או מיקום של ברז או לנגרים המתיימרים להבין בין עץ מלא ל-MDF. מורכבות הדברים היא גדולה ודי מסובכת לכאורה, אך אין לנו סיבה אמיתית לחשוש מכך, אלא פשוט לצאת לדרך ולהצטרף למסע מיוחד אל עבר המטבח האולטימטיבי עבורכם.
בשל מורכבות המטבח וריבוי המערכות בו, מומלץ להתחיל בתכנונו מוקדם ככל האפשר.
בבית הנמצא בבנייה, יש לגשת לנושא המטבח בשלבי התכנון הראשונים, על מנת לתת פתרון למקרים שבהם יידרשו שינויים בפתחים, בצנרת או בחיווט. שינויים מאוחרים עלולים להידרש לפשרות תכנוניות ולהוצאות מיותרות בהחלט.
בבית המיועד לשיפוץ, כדאי להתייעץ עם מעצב פנים או אדריכל כבר בשלב הראשון.
ככל שנגיע אל החנות או אל הנגרייה הפרטית בשלב מוקדם יותר, כך תהיינה אפשרויות התכנון נרחבות יותר, נימנע מאלתורים ומפתרונות פרוביזוריים ונחסוך בעלויות כאשר יהיה צורך בשינויים מבניים. כדאי לקבל מראש ייעוץ לגבי מיקום הפתחים והמערכות, דוגמת חלונות ופתחי אוורור, חשמל, ביוב וניקוז, מים ומיזוג אוויר, באופן שיהלום את תכנון המטבח. הזזה של נקודות חשמל, מים וביוב בשלב מאוחר יותר תוביל לחריגה ממסגרת התקציב.
בנוסף, יש לקחת בחשבון אלמנטים מגבילים יוצאי דופן במבנה, כגון תקרות מונמכות, מיקום חובה של חלונות, עמודי בטון שאין לגעת בהם ועוד, על מנת שבעת הקמת המטבח לא יתברר שאין אפשרות להשלימו כמתוכנן.
אחריות כלכלית
• התקציב הוא הנקודה החשובה ביותר והראשונה שעליכם לברר היטב. בדקו מהו הסכום המקסימאלי אותו אתם יכולים להקצות למטבח החדש. בתהליך העבודה מול הגורם שתבחרו כי יעצב את המטבח, תקרת התקציב צריכה להיות ברורה לחלוטין לכל הצדדים.
• בדקו את הציוד הקיים במטבח שלכם, והחליטו מה עובר למטבח החדש ומה יוחלף במכשיר חדש.
• בצעו חלוקה של התקציב בין נגרות ארונות המטבח ותכולתם הפנימית – המדפים הנשלפים, הסלסילות, המתקנים הפינתיים וכדומה – לבין הציוד הנלווה: משטח העבודה ואביזריו, מקרר, תנור, מכשירים חשמליים, כיור, ברזים, כיריים, מטהר מים ועוד.
• במטבח חדש לגמרי התקציב מתחלק באופן שווה בין הנגרות לציוד. במטבח משופץ ייתכן יחס שונה, משום שחלק מהציוד כבר קיים, וההשקעה בנגרות תהיה גבוהה יותר.
• מומלץ לבנות תקציב נפרד למוצרי החשמל. תקציב זה יחולק לאביזרים חיוניים, כמו מקרר, ובבתים מסוימים גם מיקרוגל ומדיח, ולאביזרי נוחות, כמו מערבל מעוצב, מכונת קפה ודומיהם.
• ההיגיון העומד מאחורי החלוקה התקציבית הוא עלות ההוצאה העלולה להיגרם בעת חידוש או החלפה של פריט. החלפת מכשיר חשמלי, לדוגמה, איננה כרוכה בתשתית כלשהי, ועלותה המשוקללת נמוכה בהרבה מזו של החלפת ארון מטבח.
המטבח של כולנו
קודם כל, צריך להחליט: למי מיועד המטבח, למה ולכמה. לארוחות משפחתיות? לילדים המגיעים מביה"ס? למשפחה המורחבת שנוהגת להגיע בכל ערב שבת?
תכנון נכון מתייחס לצרכים הספציפיים של בעלי הבית. רשמו לפניכם מהם הפתרונות המתאימים והיעילים ביותר עבורכם.
להלן מספר גורמים שכדאי לקחת בחשבון:
• כמה אנשים מתגוררים בבית? ככל שבני הבית רבים יותר, יש יותר כלים בשימוש, והמטבח מארח פעילות מגוונת יותר ולאורך רוב שעות היממה. בית שבו דיירים רבים, גם מצריך מקומות אחסון רבים ותכנון קפדני של אזור האכילה והשתלבותו בחלל המטבח.
• באלו גילאים בני הבית? בבית שבו ישנם פעוטות יש לתכנן את המטבח כך שלא יהיה זירה לתאונות. יש להיעזר במנגנוני נעילה ומתקני אחסון מיוחדים לחומרי ניקוי; כדאי לחשוב על החומר ממנו עשויים ארונות המטבח, ואולי לא לבחור בצבעים בהירים במיוחד, כדי שלא יתלכלכו; וכדאי לבחור תנור שחזיתו אינה מתחממת. בבית שבו ילדים צעירים מחממים ארוחות במיקרוגל, כדאי למקם את המכשיר בהישג ידם ולתכנן מכשירים אחרים ומסוכנים במקומות שידם של הילדים אינה משגת. אם הילדים רגילים להכין את שיעוריהם על שולחן המטבח, לארח חברים לאוכל או לגשת לאכול במטבח בשעות שונות ומשונות – כדאי לתכנן את המטבח בהתאם. אם יש אנשים מבוגרים בבית, כדאי לתכנן את סביבת העבודה כך שלא יידרש מאמץ רב בנטילת כלים מארונות עליונים וכדומה.
• מהם הרגלי הבישול שלכם? בבית בו מבשלים הרבה, יש צורך במשטחי עבודה רבים יותר; בבתים שבהם אוכלים בעיקר בחוץ או שהארוחות מבוססות על חימום במקום בישול, עדיף להקדיש יותר מקום לאחסון; בבתים שבהם מארחים הרבה, יש להקדיש מחשבה לשולחן אוכל גדול יותר, המשפיע על חזות המטבח, וכדומה.
• נוחות העבודה במטבח. האם האדם הפעיל במטבח הוא שמאלי או ימני? האם רוב בני הבית גבוהים או נמוכים מהממוצע? האם לאחד מבני המשפחה ישנה מגבלה פיזית? – בכל אלו יש להתחשב בעיצוב. גם כאשר המגבלה אינה מפריעה בתפקוד יומיומי, כדאי להזכיר אותה בפני המעצב, כדי שיתכנן את המטבח באופן שיאפשר ליהנות מקלות ונוחות בכל הפעילויות המתבצעות בו.
• מה יקרה בעוד 10 שנים? המטבח שתוכנן היום מיועד לשמש אותנו לפחות 10 עד 15 שנה. קחו בחשבון שינויים צפויים בתא המשפחתי, כמו פעוטות חדשים שיגיעו לעולם, יציאתם של ילדים בוגרים לחיים עצמאיים, או חזרתם של אלו, על טפם ומשפחותיהם, לקנן בבית ההורים בשבתות וחגים
בהמשך לסדרת כתבות זו, תוכלו להיכנה ל: משדרגים את המטבח? הנה כמה דברים שחשוב שתדעו לפניי