זה הרגע הסתיימה לה עוד ארוחה נפלאה. הבטן מלאה, החיוך הוא רחב, אך כמות הכלים שמחכה לנו מעבר לפינה עלולה להעלים אותו במהירות. אך אל דאגה, אנחנו נמצאים מרחק לחיצת כפתור אחת מהפלא הגדול. לפני כמה עשורים בלבד, מדיח כלים נחשב לפלא טכנולוגי שאפיין בעיקר מטבחים יוקרתיים בבתים רחבי ידיים. המדיחים הראשונים זכורים לרעה בגלל העבודה שנדרשה כדי להשתמש בהם. השימוש הצריך שטיפת הכלים לקראת הכנסתם לתוך המדיח ווידוי ניקיונם לאחר סיום השטיפה. עם הזמן, בזכות שכלול המערכות והכנסת הדגשי החיסכון, מדיח גלש לתוך השימוש היום יומי של משפחות מרובות נפשות, שהמטבח שלהם לא בהכרח זהה לגודלו של אולם הנשפים. כיום, עם עיצובים מעוררי דמיון ושדרוגים טכנולוגיים שנוספו לאביזר המטבח השימושי הזה, המדיח זוכה למקום של כבוד גם אצל משפחות קטנות וגם בבתיהם הצפופים של הצעירים האופנתיים.
את הפופולאריות הזו של מדיחי הכלים ניתן להסביר הן על ידי החיסכון שהם מאפשרים, לעומת הבזבזנות בעת שטיפת הכלים הידנית והן על ידי פיתוחם של הדגמים החדשים שמקלים את התאמתו של המכשיר לכל מטבח, בכל בית ולקשת רחבה של מידות שימוש וצרכים משתנים.
מכיוון שמדיח כלים הוא כבר מזמן לא רק מכשיר שמנקה כלים, אלא מכשיר טכנולוגי שחוסך אנרגיה ומים, מתאים לקווי העיצוב של המטבח, מזרז תהליכים, שומר על הכלים העדינים, מחטא וגם יודע לקבוע בעצמו את תוכנית ההדחה האופטימאלית, חשוב לעשות סדר בדברים לפני שמגבשים החלטה על המדיח שמאמצים אותו אל המשפחה.
מה יש לשוק מדיחי הכלים להציע?
מדיחי כלים, כמו כל המוצרים החשמליים המיועדים למטבח, נחלקים לקבוצות שונות. עיקר החלוקה מסתמכת על העיצובים החיצוניים השונים שטומנים בתוכם בין השאר גם שוני טכנולוגי. כך למשל ניתן למצוא היום מדיחים ניצבים סטנדרטיים, מדיחי רטרו מעוצבים וצבעוניים, מדיחים אינטגראליים וחצי אינטגראליים משוכללים, יוקרתיים וקומפקטיים או מדיחים שולחניים, שמיועדים לעמוד על השיש. מלבד העיצוב החיצוני של המדיחים, פרמטר נוסף שהיצרניות משקיעות בו מאמצים רבים הוא כמובן השמירה על איכות הסביבה באמצעות חיסכון בשימוש חשמל ומים.
מלבד העיצוב והרצון לחסוך, נוחות השימוש במדיח הינה כמובן פרמטר חשוב נוסף, לכן קיימים היום מדיחים שקטים במיוחד בעלי תוכניות הפעלה חכמות מאוד. מדיחים שמסוגלים לקצר בחצי את זמן ההדחה, וכאלה שהכלים יוצאים מתוכם יבשים לחלוטין מיד בסיום פעולת השטיפה, ויש שכל התאים הפנימיים שלהם מתכווננים ומתפרקים לנוחות ההתאמה לכלים בכל המידות.
את השיקולים לבחירת המדיח מומלץ להתחיל בהתאמה למבנה ועיצוב המטבח. החלטה הראשונה היא האם לרכוש מדיח "בילט אין" שישתלב בצורה הרמונית בתוך ארונות המטבח או מדיח שהתקנתו עילית או חופשית (כלומר על הרצפה או על השיש).
מדיחים רגילים – מיועדים לעמוד בנפרד או בתוך נישה ריצפתית בין הארונות התחתונים.
מדיחים אינטגראליים וחצי אינטגראליים -מקבלים חזית תואמת לעיצוב המטבח, בין להסתרה מלאה או חלקית של המדיח. מדיחים אלה הם בעלי עיצוב יוקרתי שמשתלב עם הגימור והצבע של ארונות המטבח ומותקנים בתוך גומחה שביניהם. ההבדל העיקרי בין המדיחים האינטגראליים והחצי אינטגראליים הנו בצורת התצוגה של כפתורי ההפעלה. בדגמים האינטגראליים הכפתורים מוסתרים בתוך הדלת ובדגמים החצי אינטגראליים הם ממוקמים בצד החיצוני שלה.
מדיחים שולחניים – קטנים הינם אפשרות נוספת שמוצעת היום בשוק המדיחים, והם מתאימים מאוד לבתים קטנים של סטודנטים וזוגות צעירים מכיוון שהם לא מצריכים הכנת מקום מיוחד ויכולים לעמוד על השיש.
מדיח כלים רחב במיוחד- הוא מוצר יוצא דופן בשוק המדיחים רוחבו 90 ס"מ, גובהו 60 ס"מ ויתרונותיו הבולטים הם שניתן להתקין אותו בגובה כמו את תנור האפייה, והוא מתאים גם למטבחים המרחפים ואינו מצריך התכופפות לשם ההפעלה.
מדיח מגירות (כשר) – קיים בשוק גם מדיח כלים ייחודי אשר יוצר קונספט מהפכני בתחום עיצוב המטבח. זהו מדיח כלים מגירות אשר מחולק ל-2 מגירות נפרדות בעלות דלתות עצמאיות שמאפשרות שליפת כלים מגובה המותן ומבטלות את הצורך בהתכופפות, מכיוון שניתן להתקין כל מגירה בנפרד בנישה אחרת במטבח. כאן לא מסתיימת רשימת היתרונות של הדגם הייחודי הזה, כיוון שהוא גם מתאים במיוחד למטבח הכשר. בזכות ההפרדה המוחלטת בין שתי המגירות, ניתן לשמור על ההפרדה בין הכלים החלביים והכלים הבשריים ותוכנית השהייה המאפשרת לתכנן מראש את הפעלתו של המדיח בשבת. בנוסף, מדיח מהסוג הזה מאפשר שימוש חסכוני, מכיוון שניתן להפעיל כל פעם רק אחת מהמגירות וישנה אפשרות לעצור את תהליך ההדחה בזמן ההפעלה על מנת להוסיף כלים נוספים, הופך אותו לשונה מכל מה שהכרנו עד כה על מדיחי הכלים.
גדלים שונים ותוכניות הפעלה
את גודלו של המדיח מתאימים למטבח ולמספר הנפשות בבית, לכן כמו בכל רמות עיצוב המטבח, גם בבחירת המדיח הגודל כן קובע. את גודל המדיח ניתן לחלק לגודלו החיצוני שיכול להיות מלא ורחב (60 ס"מ) או קומפקטי וצר (45 ס"מ) ולגודל הפנימי שלו, כאשר בחירת הרוחב תהיה מושפעת מגודל המטבח והקיבולת הפנימית בהתאם לכמות הנפשות בבית. גובהו של המדיח הוא בדרך כלל כ-85 ס"מ במידה ומדובר על מדיח רגיל, ובדגמים אינטגראליים וחצי אינטגראליים היוקרתיים ניתן למצוא מדיחים בגבהים נמוכים יותר, שנעים בין 81 ל – 84 ס"מ.
רוב המדיחים יכולים להכיל עד 12 מערכות כלים (כאשר מערכת כלים אחת כוללת שלוש צלחות, כוס וסכו"ם), המדיחים הצרים יכילו עד 8 מערכות וקיים בשוק דגם חדיש שיכול להכיל אפילו 14 מערכות כלים. על מנת למקסם את נוחות השימוש במדיח ישנם מדיחים בעלי סלסלות מתפרקות ומגשים רב תכליתיים, וישנם מדיחים בעלי מדפים מתכווננים על מנת שניתן יהיה להכניס לתוכם גם כלים גדולים במיוחד.
בנוסף, ניתן למצוא מדיחים בעלי מדפים עליונים מיוחדים עבור כוסות יין ואפילו בעלי מתקנים מיוחדים עבור צנצנות, בקבוקים וקנקנים. החידוש האחרון בעולם המדיחים הם מדיחים בעלי כפתור INTENSIVE ZONE להפעלת ניקוי מוגבר באזורים מסוימים.
איכות יכולות הניקוי של המדיחים נקבעת על ידי הטמפרטורה של המים, כמות הפילטרים והמסננים ומבנה מערכת ההתזה.
את עוצמת הניקוי של המדיח קובעות תוכנות ההפעלה השונות. המדיחים הפשוטים מגיעים היום עם 3 תוכניות הפעלה סטנדרטיות, המשוכללים יותר מגיעים עם 5 תוכניות, וניתן למצוא בשוק דגם חדיש וייחודי בעל לא פחות מ 9 תוכניות הפעלה שונות.
לעומת תוכניות ההפעלה הסטנדרטיות כמו התוכנית "הרגילה", "האינטנסיבית" וה"הגיינית", ישנם מדיחים שמגיעים עם שדרוגים עתידניים שלא תמיד נחוצים, אך לפעמים דווקא הם אלה שהופכים את המדיח לכלי יעיל ביותר. כך למשל ניתן למצוא היום תוכניות שמקצרות את זמן ההדחה וחוסכת בכך את צריכת החשמל והמים, ויש תוכנית הדחה בטמפרטורה גבוה שמשפרת את הניצול המרבי של יכולות המדיח. חידוש נוסף שניתן יהיה לגלות הוא מדיח בעל חיישנים משוכללים לזיהוי רמת הלכלוך וכפתור הפעלה אחד בלבד – כי המכשיר עצמו קובע את תוכנית ההפעלה הרצויה בהתאם למצב הכלים שבתוכו.