גודל הוא אחד הפרמטרים העיקריים שאתם צריכים להתייחס אליהם במהלך תכנון המטבח. תפיסה שהייתה רווחת במשך שנים היא שמטבחים גדולים יהיו בהכרח אטרקטיביים ופשוטים יותר לעיצוב עקב המרווח הפנימי שלהם. מן העבר השני של המשוואה, מטבחים קטנים ממש לא סותמים את הגולל על אפשרויות העיצוב שלהם. אם יודעים מה לעשות ניתן ליצור מטבח שמתאים לצרכים שלכם בדיוק, לבטל את חסרונות השטח המצומצם או אפילו להפוך אותו ליתרון. אספנו עבורכם מספר טיפים גדולים לעיצוב מטבח קטן.
בגדר חובה: תכנון מוקפד
רבים מהמטבחים בישראל הם קטנים. לא קשה למצוא לכך סיבות: יוקר המחיה למשל מביא לבחירה בדירות קטנות יותר, סטנדרט הבנייה הנוכחי הוא די מצומצם וישנן אוכלוסיות שמראש מחפשות פתרונות זולים (כמו סטודנטים או צעירים). הנקודה המרכזית המשותפת לכל המקרים האלה היא שהתכנון של מטבח קטן צריך להיעשות עד לפרטים הקטנים ביותר שלו, מכיוון שכל מטר פנוי בו קובע. כדאי לעבוד עם מידות מדויקות – לא רק של המטבח הספציפי אלא גם הרהיטים הנלווים, מוצרי החשמל וכן הלאה. אל תקחו דבר כמובן מאליו, וזכרו שעם תכנון נכון אפשר להפוך את השטח המצומצם דווקא ליתרון: למשל העובדה שמוצרי המטבח זמינים ולא מצריכים שיטוט בין חלקי המטבח השונים.
רצוי לשים לב לגודל השטח הספציפי אבל גם לדרכי הגישה אליו, שיכולות להשפיע על התכנון ועל הפונקציונליות של המטבח. החלטה מתבקשת במטבחים קטנים רבים היא לתכנן אותו כחלל פתוח, לדאוג למעבר נוח בין החלקים השונים שלו (אי למשל אינו מתאים בדרך כלל למטבח קטן, אבל יש מקרים יוצאים מהכלל). כמובן שגם הצרכים הספציפיים והמאפיינים של המשפחה אמורים להילקח בחשבון, כמו בכל מטבח אחר למעשה.
דאגו לפתרונות אחסון
אחת הבעיות העיקריות של מטבחים קטנים היא חוסר הסדר, שנובע לעיתים מכך שיש פשוט יותר מדי פריטים ופחות מדי מקום לאחסן אותם. כדי למנוע בלגאן שמקטין עוד יותר את שטח המטבח הזמין, דאגו מראש למספיק פתרונות אחסון נוחים: אביזרי תלייה יכולים לחסוך שטח יקר ממשטחי העבודה, השולחן עשוי לכלול מגירות ואמצעי אחסון כמו קרוסלות עשויים להשלים את המלאכה. האחסון במטבחים קטנים הוא פעמים רבות סמוי, מכיוון שעיצוב פתוח עלול לחשוף את חוסר הארגון המסוים, אם כי דווקא פתרונות פתוחים כמו מדפים יכולים למנוע תחושת עומס.
חשוב לשים לב למאפיינים של כל פריט אחסון שנבחר: כך למשל אחת המילים האחרונות כיום היא מגירות בשליפה מלאה, שמאפשרות ניצול עד תום של הנפח. אפשר בהחלט לחשוב על פתרונות אחסון פינתיים, מכיוון שפינות המטבח אינן מנוצלות באופן ראוי בהרבה מאד מקרים.
בחירה נכונה של צבעים
תהליך עיצוב המטבח חייב לכלול התייחסות לשאלת הגוון, שהופכת למוחשית במיוחד כאשר המטבח הוא קטן. הצבעים הנבחרים בהחלט משפיעים על תחושת המרחב, ועשויים "להגדיל" או "להקטין" את תחושת המרחב. בדרך כלל מומלץ להעדיף גוונים בהירים ומחזירי אור, שיכולים ליצור אשליה אופטית של חלל גדול יותר ממה שהוא באמת. גוונים כהים מדי או ניגודיות יתר עלולים לחולל את האפקט ההפוך. גם את ההפרדה המתבקשת בין חללים (שבמקרה של מטבח קטן רצוי כאמור שיהיו פתוחים) ניתן לעשות על פי הבדל ויזואלי, כמו בחירה בגוון קירות אחר לכל אזור או ריצוף שונה.
התאורה משפיעה גם כן על האווירה, ולכן רצוי להעדיף תאורה לבנה ולא תאורת פלורוסנט. חיסכון במקום אפשר לקבל דרך גופי תאורה שקועים. אם אתם רוצים להביא אופי וייחודיות למטבח, אתם יכולים לשלב גוונים דומיננטיים (אבל לא יותר מדי גוונים) או לבחור בפריטי נוי, בכלים או במוצרי חשמל צבעוניים ובעלי "קטע" עיצובי מסוים.
העדיפו פריטים פונקציונליים
כיום פריטים רבים למטבח (ובכלל) נעים על התפר שבין אסתטיקה לפרקטיקה. הבעיה היא שלא כולם יודעים היכן עובר הגבול, ולמה כדאי להעניק את מלוא תשומת הלב. במקרה של מטבח קטן, אין תשובה חד משמעית – אבל רבים להעניק משקל משמעותי להיבט הפונקציונלי, כי במטבח כזה אין הרי מקום ליותר מדי פריטים. זאת ועוד, אפשר למצוא כיום פריטים שכוללים בתוכם מספר פונקציות: לדוגמא משטח עבודה שמשמש גם על תקן משטח אכילה, או אי שבחלקו התחתון מגירות לאחסון.
השכיחות הגבוהה כיום של מטבחים קטנים מביאה במקביל לייצור יותר מוצרים המתאימים להם. גם בגזרת מכשירי החשמל ה"כבדים", כמו מקררים או תנורים, תמצאו שלל גרסאות מוקטנות שמתאימות במימדים שלהן למטבחים שלא מצטייינים בגודלם.
אז נכון שפתאום מטבח קטן לא נראה כמו בעיה כל כך גדולה?