בכל הקשור למיקום, כדאי להבין כי פינת אוכל הממוקמת במטבח נוחה ביותר עבור המבשל, אשר איננו מנותק מיתר הסועדים ונמצא עמם בקשר עין משך כל זמן הארוחה. עם זאת, ישנם מקרים בהם מעדיפים למקם את פינת האוכל מחוץ למטבח, אם עקב מקום מצומצם ואם עקב הרצון להפריד את אזור העבודה מאזור האירוח.
אם אתם רוצים שפינת האוכל תהיה קרובה למטבח, ודאו בכל מקרה כי ישנה הפרדה מסוימת. ניתן לעשות בעזרת מחיצה מתקפלת, לוח זכוכית או קיר בגובה של 130 ס"מ, עליו אפשר להניח את מגשי האוכל שבדרכם אל השולחן.
אי- דלפק
מעמדו של שולחן האוכל הקלאסי מאוים באופן משמעותי בשנים האחרונות עקב הפופולאריות של האי, המחליף במקרים רבים את שולחן האוכל. האי משמש כמשטח עבודה, כמקום אחסון כלי מטבח ומזון וכאזור ישיבה. היתרון של האי עבור מארחים-בשלנים הוא גדול – הבישול הופך לחלק מחוויית האירוח סביב השולחן, במיוחד לאור העובדה שניתן להרכיב על האי כיור, כיריים ומדיח כלים.
ככל שהמטבחים קטנו, נוצר קושי לשלב אי בתוך המטבח. כך, למעשה, נולד הדלפק. זה פונה בדרך כלל לסלון או לפינת אוכל, ומהווה המשך לארונות המטבח. ייחודו בכך שהוא פתוח לחלל הבית ומאפשר ישיבת בר.
הרעיון לדלפק נולד בשנות ה-50 במטבח האמריקאי, שהיה הראשון שנפתח לסלון. הבעל היה חוזר מהעבודה והאישה הייתה מכינה לו משקה אלכוהולי קטן לפני הארוחה. את המשקה היו מניחים על הדלפק ויושבים על כסאות בר. במטבח בו אין מקום לאי, ניתן לרוב לשים דלפק המשמש כמשטח עבודה וישיבה, או חצי אי המחובר לאחד מקירות המטבח, ואף הוא משמש כמשטח עבודה עיקרי, אחסון וישיבה.
גודל האי/דלפק
הבחירה באי עבור המטבח נכונה כאשר מדובר בחלל גדול. לרוב נהוג לשלב באי ארונות עם צלע לישיבה, תלוי במקומות הישיבה המוגדרים. בתכנון חשוב מאוד לקחת בחשבון 60 ס"מ לאדם ולא רק 40 ס"מ, מאחר שרוחב הכתפיים שלנו גדול מרוחב האגן שלנו, וכמובן – מעברים של כ-120 ס"מ משאר החלקים במטבח שמסביבו.
כאשר מייצרים אי, ניתן לבחור בגובה הסטנדרטי, המקביל לגובה חלקו התחתון של המטבח, כלומר 90 ס"מ, המתאים לכיסאות בגובה של כ-60 ס"מ. במטבח בו יכול האי להיות בגובה דלפק בר, הוא יהיה בגובה 115 ס"מ, אבל כאשר השולחן נועד בעיקר לשימוש ילדים, מומלץ לקבעו בגובה של 75 ס"מ.
המידות הללו יכולות להשתנות לפי הצרכים של בני הבית, וניתן לשלב בין הגבהים של משטח העבודה ושולחן האכילה על ידי שילוב לוחות שונים באי בצורת מדרגה או "גל", וכך ליצור נוחות מרבית לכל אזור ומטרה.
חומרים
בעוד שהחומרים האפשריים עבור יצירה של שולחן הם רבים, את האי נהוג ליצור לרוב מעץ או מגבס. העיצוב בעץ הוא פרקטי יותר וניתן לשלב בו משטח שיש המשמש כמשטח עבודה. אם בחרתם בגבס, כדאי לשלב בו משטח עץ אשר יהווה דלפק אכילה או בר משקאות. בכל מקרה, עדיף, כמובן, האי הקבוע משום שמבחינה עיצובית הוא משדר מראה עוצמתי ויוקרתי יותר מאשר דלפק-אי מתקפל, אשר עלול "להוזיל" את המראה.
משטחים וחזיתות
החומרים מהם עושים את החזיתות/דלתות של האי שונים מאלו המשמשים למשטח. עבור המשטח העליון של האי, ישנן אופציות רבות, והאופציה המתאימה נבחרת על פי השימוש העיקרי הנחוץ ודרישות העיצוב.
בישראל נהוג לעשות שימוש באבן ושיש או בעץ מלא. משטח שיש או אבן מספק יתרון משמעותי, שכן הוא עמיד לנוזלים ולמכות, אך יש לזכור כי מגוון הצבעים מוגבל והעיבוד הסופי לרוב סטנדרטי.
אלו הבוחרים במשטח עץ, לרוב מעדיפים משטח לא מעובד או משטח בוצ'ר בלוק, כלומר, פלטות מפסי עץ דקים וקצרים המודבקים אחד לשני בשיטת חיבור אצבע. סוגים נוספים ונפוצים פחות הם משטח תלת שכבתי, משטח משולב ובו לביד ועץ מלא ועוד.
בכל הקשור לחזיתות/דלתות, יש להתחשב בדגם ובצבע החזית בה נעשה שימוש בשאר היחידות במטבח, ולמעשה – ליצור התאמה ביניהם. כלומר, ניתן לבחור גוון מנוגד לגוון המטבח או גוון משלים או זהה לגוון המטבח. ניתן לבחור בין חיפוי פורמיקה, פולימר, צביעה, היי גלוס אקריליק, זכוכית, עץ מלא ופורניר, כמו גם חזיתות המבוססות על טכנולוגיות לייזר מתקדמות ועוד. בבחירת החזית יש להתייחס לרמת הפגיעות של החומר ולתחזוקה השוטפת שלו. בכל מקרה, מאחר שאלמנטים אלו קובעים רבות את המראה הסופי, יש לבחור בקפידה.
הטכנולוגיה
האי המודרני משלב בתוכו טכנולוגיה מתקדמת, אם יש לכם את הרצון ואת הממון לשם כך. האפשרות הפופולארית היא להסתיר בתוככי האי מכשירי חשמל שונים, אותם מעלים לגובה משטח העבודה ומורידים אותם בלחיצת כפתור. ניתן לשלב דלפק מסביב לאי להגדלת אזור הישיבה, שגם אותו ניתן להעלות ולהוריד בלחיצת כפתור ולהתאים את הגובה שלו לסועדים השונים.
כסאות
בין אם אתם בוחרים בשולחן אוכל, דלפק ו/או אי, עליכם להתאים להם את הכסא הנכון. זהו שלב חשוב, מאחר שבחירת הכיסא משמעותית מאוד הן מבחינת הנוחות והן מבחינת העיצוב.
הדבר הראשון אותו עליכם לעשות הוא לבדוק את נוחות הישיבה. כלומר, לשבת עליו ולהרגיש את מידת הלחץ בעכוז. אם מצאתם כסא נוח, השלב הבא הוא לבחון את התאמתו לשולחן, לדלפק או לאי.
אפשר להתאים כיסאות בגימורי עץ עם מושבי עץ חשוף, מושבי קש או מושבים מרופדים. רצוי לרפד בבד טבעי שהוא קל לניקוי, בעור או בחומר פלסטי. כיסא המותאם לפינת אוכל צריך להיות בגובה 45 ס"מ מהרצפה, כאשר גובה משענת הגב כדאי שיהיה 70-80 ס"מ ורוחב המושב 40-45 ס"מ. אם אתם בוחרים לקנות שולחן במקום אחד ואת הכיסאות במקום אחר, רצוי לבדוק את התאמתם לגובה השולחן, את המקום שהם מספקים לרגליים והאם הם מתאימים למרחב המחייה שסביב השולחן. אם אפשר, קחו כסא אחד אל השולחן המועדף ובדקו את השילוב בין השניים טרם הקנייה.
כאשר מדובר בשולחן אוכל, מרבית הלקוחות מתאימים בין החומר ממנו עשוי הכסא לבין החומר ממנו עשוי השולחן. עם זאת, בשוק קיים מגוון עצום של כסאות מכל הסגנונות וכל התקופות – ניתן לרכוש כסאות משנות ה-50 הנמכרים עד היום במיטב החנויות, כמו גם כסאות מודרניים לחלוטין.
בסיכומו של דבר, ההקפדה על חשיבה מוקדמת ותכנון מדוקדק יאפשרו לכם ליהנות מהחלק החשוב ביותר במטבח שלנו – האפשרות לשבת עם האנשים הקרובים אליכם לארוחה משותפת ונינוחה.